2017. december 17.
Lázár napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
polentapogácsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 dl zöldségleves (kockából)
  • 250 g kukoricadara
  • 40 g vaj/margarin
  • 150 g főtt sonka egyben
  • 40 g füstölt sajt
  • 1+2 tojás
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj + a sütéshez
  • 2 doboz felaprózott paradicsom (400 g/doboz)
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 100 g finomliszt
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 csapott ek. szezámmag
  • néhány zeller- vagy reteklevél
  • 2-4 paradicsom

1. A polentához a levest felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve csak addig főzzük, amíg besűrűsödik (2-3 perc). Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat/margarint, majd lefedjük, és 15 percig pihentetjük-puffasztjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a sajtot szálasra reszeljük, aztán a sonka felével és 1 tojással együtt a polentához adjuk, hagyjuk kihűlni.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot, majd félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük.

3. A masszából vizes kézzel nagyobb evőkanálnyi gombócokat formálunk, kissé ellapítjuk őket. Lisztbe, 2 felvert tojásba, szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban kisütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat.

4. A pogácsákat tálra rendezzük, körbeöntözzük a mártással, megszórjuk a maradék sonkával, végül zeller- vagy reteklevelekkel és félbe-/negyedbe vágott paradicsommal díszítjük. Azonnal tálaljuk, frissen az igazi!

Változatok:

– Készíthetjük (kerek szemű) rizsből, gersliből (árpagyöngye) is, ez utóbbinak 35-40 perc a fövési ideje!
– A kész masszát ízesíthetjük kevés curryvel vagy kurkumával, gazdagíthatjuk reszelt sajttal is.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

650 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Spárgás
rizottó

Pesztós-sonkás
omlettfalatkák

Padlizsán
pizzasütő módra

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Krumplis
cukkinicsónakok

Lazacos-rukolás
omlett

Padlizsántallérok

Bolognai
palacsintatekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: