2017. június 23.
Zoltán napja van

DESSZERTEK > Egyéb finom falatok


Fotó: Hemző Károly

Töltött-sült alma
vaníliamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 g puha mazsola
  • 20 g puha aszalt sárgabarack vagy szilva
  • 20 g dió
  • 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1/4 kk. őrölt fahéj + a díszítéshez
  • 2 ek. méz
  • 1/2 (bio)citrom
  • 2 nagy, savanykás alma
  • 1 kk.+1 ek. vaj/margarin
  • 4 citromfűbóbita
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A töltelékhez a mazsolát, a sárgabarackot és a diót felaprózzuk, hozzákeverjük a gyömbért, a fahéjat és a mézet. A citrom héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, belsejüket karalábévájóval kimélyítjük, és megkenjük citromlével.

2. A kivájt, felaprózott almadarabkákat a töltelékhez adjuk és az almák üregébe púpozzuk. 1 kk. vajjal/margarinnal kikent sütőtálba ültetjük őket, tetejüket megkenjük további 1 ek. olvasztott vajjal/margarinnal. Alufóliával letakarjuk, 200 °C-os sütőben 20 percig pároljuk, végül fólia nélkül aranybarnára sütjük (további 10 perc).

3. A mártáshoz eldolgozzuk a tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejben feloldott étkezési keményítővel, végül a reszelt citromhéjjal. Folyamatosan keverve enyhe sűrűsödésig főzzük, lefedjük, tálalásig melegen tartjuk. Az almákat tálra rendezzük, bevonjuk a mártással, meghintjük pici őrölt fahéjjal, és citromfűbóbitákkal díszítve langymelegen kínáljuk.

Tippek:

– Készíthetjük 4 közepes egész almából is: ügyelve arra, hogy az almák alja épségben maradjon, magházukat kiemeljük, közepüket kráterszerűen kivájjuk, citrommal átkenjük, megtöltjük, a többi ugyanaz.
– A mártást készíthetjük (a csomagoláson feltüntetett javaslat szerint) főzött vagy főzés nélküli desszertporból is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

208 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Párolt vörös káposzta
áfonyával

Sajtkrémes
mártogató

Waldorf-saláta

Húsos
lilahagymatorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sonkás és
sajtos roló

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-almás
kínaikel-saláta

Almás-sárgarépás
káposztasaláta

Diós-almás
káposztasaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: