2018. július 17.
Endre, Elek napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

Vízkereszttől hamvazószerdáig csupa vigalom a világ, Velencétől Rióig megtelnek az utcák és terek az alakoskodó maszkákkal − ha pedig netán megéhezne valaki, úton-útfélen kóstolgathat a sokféle finom fánkból.


Fotó: Hemző Károly

Farsangi csigafánk

Hozzávalók kb. 25 csigához:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 50 g vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 200 g finomliszt
  • 6 tojás
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héja
  • 3 cl rum
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • Az epermártáshoz:
  • 150 g kristálycukor
  • 1-1 citrom és narancs leve
  • 1+1/2 dl félédes fehérbor
  • 1 kis rúd fahéj
  • 800 g mélyhűtött eper
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • néhány citromfű- vagy mentalevél
A
B
C
D
E
F

1. Felforraljuk a tejet a vízzel, a vajjal/margarinnal és a sóval. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen addig keverjük a masszát, amíg elválik az edény aljától-falától, az edény alján pedig fehér hártya képződik (A), azaz égetett tésztát készítünk. Keverőtálba tesszük, kissé hűlni hagyjuk.

2. Közben elkészítjük az epermártást: a cukrot felforrósított serpenyőbe szórjuk, és folyamatosan keverve világosbarnára pirítjuk (meg ne égjen, mert keserű lesz!). Azonnal felöntjük a citrom és a narancs átszűrt levével, valamint 1 dl fehérborral, majd hozzáadjuk a fahéjat és fagyos állapotban az epret. Élénk tűzön csak addig forraljuk, amíg a pirított cukor elolvad.

3. A maradék 1/2 dl borban elkeverjük az étkezési keményítőt, az eperhez adjuk (B), és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Lefedjük, melegen tartjuk. Tálaláskor majd eltávolítjuk belőle a fahéjat, csinos tálába szedjük, tetejét pedig néhány citromfű-/mentalevélkével vidámítjuk.

4. A kézi robotgép dagasztóspiráljával egyenként, alaposan beledolgozzuk a tésztába a tojásokat − sűrű, krémesen folyós masszát kapunk (C), aztán hozzáadjuk a gondosan megsikált citrom és narancs reszelt héját, valamint az őrölt fahéjat és a rumot (D).

5. Nagyobb lábasban felforrósítunk kétujjnyi olajat. A masszát 6-8 mm átmérőjű, sima csőrrel ellátott habzsákba (vagy több részletben, hasonlóan vékony csőrű tölcsérbe) szedjük. Körkörös mozdulattal 4-5 tekerésnyi, mintegy 12-15 cm átmérőjű, kócos csigákat „csurgatunk” a forró olajba (E) − ne sokat egyszerre, mert sülés közben jócskán megnőnek! Amikor egy tekerést befejeztünk, ujjunkkal befogjuk a csőr/tölcsér végét, hogy a folyós massza ne fusson szét szabálytalanul az olajban.

6. Mindkét oldalukon 2-2 percig, aranysárgára sütjük a csigákat (F), majd többszörösen összehajtogatott papírkendőre fektetjük őket, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajtuk-bennük. Tetejüket megszórjuk porcukorral, és az epermártással együtt kínáljuk. Csak frissen jó!

Tippek:

– Kora tavaszi primőr eperből még finomabb – noha drágább.
– Ha a fánktésztát csak 4 tojással, azaz sűrűbbre készítjük, más formációkat is süthetük: két kiskanállal egérkéket, golyókat is formálhatuk belőle, amelyeket a forró olajban kisütünk, majd reszelt csokoládéba vagy cukros kakaóporba hempergetünk, de úgy is finom, ha csak megszórjuk vaníliás porcukorral, és felforrósított lekvárt, csokoládéöntetet kínálunk hozzá.

Italajánlat:

Pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

130 kcal/csiga

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldséges rétes

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótkrémmel
töltött tojás

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: