2017. június 27.
László napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Spenótos
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kg spenót
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. vaj/margarin
  • 150 g reszelt trappista sajt
  • 40 g finomliszt
  • 3,5+0,5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 40 g mandulapálcika vagy fenyőmag

1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk.

2. A spenótot megtiszítjuk, váltott vízben megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk. 2 ek. felforrósított vajban/margarinban üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk a spenótot, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd elfőzzük a levét.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk a félretett 1 ek. hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd csomómentesre keverjük a tejjel és 3,5 dl vízzel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk 1,5 dl tejjel a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal a tűzről lehúzott, forró mártásba keverjük.

4. Egy szemrevaló, közepes-mélyebb sütőedény aljára 1-2 ek. mártást simítunk. A krumplit vékonyan (pl. tojásszeletelővel) felkarikázzuk, 1/3-át a sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval. Tetejére kócosítjuk a spenót felét, aztán mártás, krumpli, só, spenót stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli és mártás legyen.

5. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a mandulával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk (tűzforró a belseje!), és a sütőedényben kínáljuk. Külön tálkában reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.

Tippek:

− Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból is, amelyet foltokban simítunk a krumpli tetejére.
− Az egyes rétegek közé csíkokra-kockákra vágott sonkát, maradék sült vagy főtt húst, kemény tojáskarikákat is szórhatunk.
− Nagyon jó hústalan vendégváró, mert előző nap is lerakhatjuk, így fogyasztás előtt csak sütni kell, de ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál (a sütési idő 20-25 perccel hosszabb!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztával töltött
padlizsán

Zöldséges
brokkoligratin

Francia
zöldséges lecsó

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Almás-gombás
rakott krumpli

Spenótos papucs

Spárgás
tojáslepény

Krumplipüré-
sütőtök köret

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Kenyértorta
pizzasütő módra

Spenótos
töltött burgonya

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: