2018. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Spenótos
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kg spenót
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. vaj/margarin
  • 150 g reszelt trappista sajt
  • 40 g finomliszt
  • 3,5+0,5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 2 tojássárgája
  • 40 g mandulapálcika vagy fenyőmag

1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk és hűlni hagyjuk.

2. A spenótot megtiszítjuk, váltott vízben megmossuk, lerázzuk róla a vizet. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk. 2 ek. felforrósított vajban/margarinban üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát. Több részletben beleforgatjuk a spenótot, fedő alatt megfonnyasztjuk, majd elfőzzük a levét.

3. A mártáshoz 2 ek. vajban/margarinban megfonnyasztjuk a félretett 1 ek. hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd csomómentesre keverjük a tejjel és 3,5 dl vízzel. Mérsékelt tűzön 3-4 percig sűrítjük, aztán beleolvasztjuk a sajt felét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Eldolgozzuk 1,5 dl tejjel a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal a tűzről lehúzott, forró mártásba keverjük.

4. Egy szemrevaló, közepes-mélyebb sütőedény aljára 1-2 ek. mártást simítunk. A krumplit vékonyan (pl. tojásszeletelővel) felkarikázzuk, 1/3-át a sütőedénybe terítjük, meghintjük sóval. Tetejére kócosítjuk a spenót felét, aztán mártás, krumpli, só, spenót stb. következik úgy, hogy az utolsó réteg krumpli és mártás legyen.

5. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, végül a mandulával, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (45-50 perc). Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk (tűzforró a belseje!), és a sütőedényben kínáljuk. Külön tálkában reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá.

Tippek:

− Készíthetjük mélyhűtött, felengedett és alaposan kinyomkodott spenótból is, amelyet foltokban simítunk a krumpli tetejére.
− Az egyes rétegek közé csíkokra-kockákra vágott sonkát, maradék sült vagy főtt húst, kemény tojáskarikákat is szórhatunk.
− Nagyon jó hústalan vendégváró, mert előző nap is lerakhatjuk, így fogyasztás előtt csak sütni kell, de ha cserép- vagy tűzálló üvegtálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál (a sütési idő 20-25 perccel hosszabb!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Francia
zöldséges lecsó

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Kenyértorta
pizzasütő módra

Tésztával töltött
padlizsán

Spenótos
töltött burgonya

Krumplipüré-
sütőtök köret

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Spárgás
tojáslepény

Cukkinis
burgonyagratin

Spenótos-
tojásos rétes

Almás-gombás
rakott krumpli

Spenótos-sajtos
töltött krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: