2017. december 11.
Árpád napja van

NYÁRI AKTUALITÁSOK > NYÁRI befőzés, eltevés

Nem ismerek olyan embert, aki ne lelkesedne a sárgabaracklekvárért – különösen, ha házilag készült. Az illatos gyümölcsből – amely nélkülözhetetlen kelléke számos süteményünknek – pompás, gyorsan-kész, különféle ízesítésű dzsemeket is készíthetünk.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackdzsem

Hozzávalók 8 db kb. 4 dl-es csavaros üveghez:

  • kb. 2,6 kg érett, hibátlan sárgabarack (netto 2 kg)
  • 2 citrom leve vagy 2 kk. citromsav
  • 2 tasak zselésítőanyag (2:1)
  • 1 kg kristálycukor
  • nátrium-benzoát

1. Az üvegeket és fedelüket gondosan elmossuk, szájukkal lefelé patyolattiszta konyharuhára borítjuk.

2. A sárgabarackot megmossuk, 15-20 szemenként 3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, szűrőtálba szedjük. Kissé hűlni hagyjuk, héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk, megmérjük(!), nagyobb lábasba tesszük, és azonnal összekeverjük a citromlével/citromsavval. A befőttes üvegeket meleg vízzel kétujjnyira felöntött tepsibe állítjuk.

3. A zselésítőanyagot és a cukrot (a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint) a barackhoz adjuk, folyamatosan keverve a megjelölt ideig főzzük. Lehúzzuk a lábast a tűzről, a dzsem tetején keletkező habot leszedjük.

4. Az üvegeket meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, színültig töltjük a forró dzsemmel, és 1/2 késhegynyi nátrium-benzoátot pöttyintünk a tetejükre. Az üvegeket azonnal, gondosan lezárjuk és fejre állítjuk. 10 perc múlva visszafordítjuk őket, hagyjuk teljesen kihűlni, majd felcimkézzük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Tippek:

– Ha kimarad az üvegekből vagy azonnali fogyasztásra szánjuk (mert például akad valaki, aki félreérthetetlen célzásokat tesz holmi palacsintákra), 6-8 finomra vágott citromfűlevélkét is tehetünk a kész dzsembe, és a hűtőben tároljuk.
– Még aromásabb lesz a dzsem/lekvár, ha betöltés előtt a csavarfedél és az üvegek belsejét „kiöblítjük” barackpálinkával.

Változatok:

1. A fenti módon előkészítjük az üvegeket és a sárgabarackot.

2. A narancsokot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, 2 héját lereszeljük. Az összes narancsot vastagon, fehér bársonybőrüket is eltávolítva meghámozzuk, a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst, azaz kifilézzük, a munka közben keletkező narancslét felfogjuk (a gyümölcshússal együtt 1 kg-ra van szükségünk), és a reszelt narancshéjjal együtt a barackhoz adjuk.

3. A zselésítőanyaggal és a cukorral a fent leírt módon készre főzzük a gyümölcskeveréket, végül belekeverjük a narancslikőrt, és a szokásos módon üvegekbe töltjük, de csak 1 óra múlva állítjuk talpra – a többi ugyanaz. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

148 kcal/100 g

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Túrógaluska
sárgabarackröszterrel

Sárgabarackos-
túrós kocka

Sárgabarackos muffin

Paradicsomlekvár

Szicíliai
padlizsánragu

Diólikőr

Alaprecept –
Bazsalikompesztó

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Sárgabarackos
túrógombóc

Kovászos uborka

Barackos-
diós táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: