2017. november 23.
Kelemen napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Gombás-citromos
rizsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • 80 g kerek szemű rizs
  • 100 g barna sampinyon gomba
  • 1 ek. vaj/margarin
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 chilipaprika
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 2 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 1 citrom + a díszítéshez
  • 2 tojássárgája

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve addig főzzük, amíg a rizs pépesre fő (25-30 perc).

2. Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vajban/margarinban, folyamatosan keverve megpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A chilipaprikát felkarikázzuk, a petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük.

3. Kiveszünk a levesből 4 ek. rizst, a többit elkeverjük a tejszínnel, és botmixerrel nem túl finom krémmé turmixoljuk. Sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, még egyszer felforraljuk.

4. A citrom levét kifacsarjuk, átszűrjük. A tojássárgákat simára keverjük előbb a cseppenként hozzáadott citromlével, aztán 5-6 ek. forró levessel, végül vékony sugárban, habverővel dolgozva, a leveshez adjuk. Mélytányérokba szedjük, tetejét a félretett rizzsel, a gombával, citromkarikákkal, chilipaprikával és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.

Fontos:

Melegíteni nem tanácsos, mert kicsapódik a tojás, ezért vagy meleg vízfürdőbe állítva tartjuk melegen vagy csak közvetlenül tálalás előtt sűrítjük be a tojássárgákkal. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

313 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Padlizsán
tükörtojással

Tejszínes
sóskaleves

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Gazdag rizssaláta
tojással

Mediterrán saláta

Tavaszi
zöld leves

Tarka saláta
kertifűöntettel

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Padlizsánkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: