2017. április 27.
Zita napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Kedvelt, valamikor szegény emberek étke volt ez az egyszerű, finom-ízletes serpenyős tortácska, avagy „tortilla” (ejtsd: tortijja), amely létét a Kolumbusz nyomába eredt spanyol hódítóknak köszönheti, akik egyéb kincsek mellett
a krumplival és a paprikával is gazdagabbá tették Európát.


Fotó: Hemző Károly

Krumplitortilla

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g krumpli
  • só, bors
  • 1-1 nagy, sárga és piros húsú paprika
  • 1 chilipaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 1-2 koktélparadicsom
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk, majd 1/2 cm vékonyan felkarikázzuk. A paprikákat megtisztítjuk, vékony karikákra vagy csíkokra szeljük. A chilipaprikát félbevágjuk, a magokat-ereket a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, apróra felkockázzuk.

2. Nagyobb teflon serpenyőben felhevítjük az olajat. Beleszórjuk a krumplit, a színes paprikát, a chilipaprikát és a felaprózott fokhagymát, lazán megkeverve-rázogatva 5 percig pirítjuk, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.

3. Elkeverjük a tejben a tojásokat, ízlés szerint sót, majd a krumplira öntjük, egyszer megkeverjük, takarékra kapcsolunk, és fedő alatt 15-18 percig puffasztjuk-sütjük.

4. Szorosan a serpenyőre szorítjuk a fedőt, határozott mozdulattal ráfordítjuk-borítjuk a tortillát, majd sületlen oldalával lefelé óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (így a sült oldala kerül fölülre). Ismételten lefedjük, és további 4-5 percig sütjük. Lapos tálra csúsztatjuk, paradicsomgerezdekkel és finomra vágott petrezselyemmel, petrezselyembóbitával díszítve mihamarabb tálaljuk. Tortaszerűen szeleteljük. Hirtelensültekhez, grillezett húsokhoz köretként, nagy tál vegyes salátával hústalan főételként kínálhatjuk. Frissen az igazi!

Változatok:

− Színes paprikán kívül adhatunk hozzá 100-120 g felszeletelt (barna) champignon gombát, vékonyra gyalult cukkinit vagy sárgarépát is.
− Olaj helyett 50 g ropogósra pirított füstölt szalonnával is süthetjük.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

305 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olívás
paradicsomsaláta

Padlizsános-krumplis
paradicsomsaláta

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Sonkás-hagymás
szőlősaláta

Cukkinis-paprikás
sült krumpli

Spenótos
rakott krumpli

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Almás-gombás
rakott krumpli

Krumplipüré-
sütőtök köret

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Mediterrán krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: