2017. december 13.
Luca napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek


Fotó: Elendel

Mákos nudli
gyümölcsmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • A tésztához:
  • 60 g főzni való burgonya
  • 1 csipet só
  • 200-250 g finomliszt + a formázáshoz
  • 1 tojás
  • 30 g olvasztott vaj/margarin
  • A mártáshoz:
  • 3 ek. citromlé
  • 50 g kristálycukor
  • 400 g vegyes bogyós gyümölcs (mélyhűtött)
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 4 ek. feketeribizli likőr
  • Továbbá:
  • 60 g vaj/margarin
  • 80 g darált mák
  • 60 g kristálycukor
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • porcukor a szóráshoz
  • néhány menta- vagy citromfűbóbita

1. A tésztához a burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, még melegen meghámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük, és munkalapra terítve hagyjuk kihűlni. Összegyúrjuk 200 g liszttel, a sóval, a tojással, a langyos vajjal/margarinnal, és konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.

2. A mártáshoz felforralunk 1,5 dl vizet a citromlével és a cukorral, beledobjuk a gyümölcsöt, 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben feloldott keményítőt, besűrítjük, végül belekeverjük a likőrt. Fedő alatt melegen tartjuk.

3. Nagyobb serpenyőben összeforrósítjuk a vajat/margarint, a mákot, a kristálycukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, 1 percig pirítjuk. Hozzáöntünk 1/2 dl vizet, felforraljuk, végül belekeverjük a citromhéjat.

4. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 cm átmérőjű rudakra, majd 1 cm-es darabokra vágjuk, és lisztezett tenyérrel nudlikká sodorjuk. Enyhén sós, bő vízben (2 részletben) 5-6 percig főzzük, aztán szűrőkanállal kiemelve a mákba csúsztatjuk, lazán összerázzuk. Megszórjuk porcukorral, és a gyümölcsmártás kíséretében, menta- vagy citromfűbóbitával díszítve tálaljuk.

Tippek:

Remekül viseli a mélyhűtést: a nyers nudlikat liszttel meghintett konyharuhával beterített tálcára szórjuk, 2 órára beteszzük a gyorsfagyasztó rekeszbe, aztán nejlonzacskóba zárjuk. Fogyasztáskor mélyhűtött állapotban dobjuk a forrásban lévő vízbe, és csak addig főzzük, amíg a nudlik feljönnek a víz színére, a többi ugyanaz.

Változatok:

− Cukor helyett készíthetjük 50-80 g mézzel is.
− Mák helyett készíthetjük 50 g cukorral és 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukorral pirított
100 g zsemlemorzsával is.
− Savanykás-darabos, felforrósított gyümölcsdzsemekkel (eper, sárgabarack, szilva stb.), kompóttal is mennyei.

Megjegyzések:

Ugyanebből a tésztából készül a szilvás-, illetve egyéb gyümölcsös gombóc, és a többféleképpen tölthető (édes és sós) derelyék  is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

694 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Húsos
kelkáposztaleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Mákos-almás
máglyarakás

Spárga tojásos
zöld morzsával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Mákos-habos
rakott kifli

Diós-mákos bejgli

Szilvásgombóc

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Bécsi
krumplisaláta

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: