2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták


Fotó: Hemző Károly

Habos
meggyes szelet

Hozzávalók kb. 40 szelethez:

  • 4 tojás+6 friss tojásfehérje
  • 300 g finomliszt
  • 100+300 g finomított kristálycukor
  • 3 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 1 kg érett meggy
  • 3 púpozott ek. étkezési keményítő (45 g) vagy 1 tasak vaniliás pudingpor
  • 100 g hámozott, darált mandula
  • 2 ek. fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet, 100 kristálycukrot, és 1 tasak vaníliás cukrot összekeverünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a kisebb kockákra aprózott vajat/margarint, majd aprítógépben vagy a robotgép dagasztóbetétjével éppen csak összedolgozzuk. Munkalapra szedjük, gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe.

2. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x40 cm-es, peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe terítjük-nyomkodjuk, villával sűrűn megszurkáljuk, és 12 percig elősütjük.

3. Közben a 10 tojásfehérjét 2 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott 300 g kristálycukorral és 2 tasak vaníliás cukorral fényes-tömör habbá verjük. Beleforgatjuk az étkezési keményítőt vagy pudingport, végül lazán hozzákeverjük a meggyet.

4. Kivesszük a tésztát a sütőből, megszórjuk a mandulával, egyenletesen tetejére simítjuk a meggyes habot, és további 50 percig sütjük. 15 perc múltán pirulni kezd a hab, ezért lazán betakarjuk alufóliával, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetszés szerint kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágjuk, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.

Tippek:

Készíthetjük meggybefőttből is (3 üveg kell belőle, töltőtömeg 350 g/üveg).

Italajánlat:

Édeskés desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

155 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 17 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 17 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Őszibarackos-
meggyes tészta

Csokoládés-
narancsos szív

Almás túrókocka

Almás pite –
klasszikus recept

Mézes-krémes
szelet

Diókrémes
tallér

Rebarbarás-
epres kocka

Mákos-meggyes
rácsos

Sárgabarackos-
meggyes szelet

A vaksütésről

Rácsos
almatorta

Almás párna
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: