2017. június 29.
Péter, Pál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

 A világon mindenütt igen népszerűek a zöldséggel, hússal, egyéb tartalmas finomságokkal töltött – pie, quiche névre is hallgató – sós torták, amelyeket vendégváróként, italkorcsolyaként vagy előételként szoktak készíteni.
Ehhez a tortához éppen elegendő egy-két pohár jó bor, hogy a barátainkkal,
kedvesünkkel töltött órák ezúttal ne feltétlenül a főzésről szóljanak... 


Fotó: Elendel

Húsos
lilahagymatorta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • A tésztához:
  • 150 g finomliszt
  • só, bors
  • 90 g vaj/margarin + a formához
  • 1 tojás
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 400 g lilahagyma
  • 1 piros húsú kaliforniai paprika
  • 1+1 ek. (classico) olívaolaj
  • 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 80 g gouda sajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • szerecsendió

1. A tésztához az átszitált lisztet, 1 csipet sót, az apróra felkockázott vajat/margarint és 1 tojást előbb a robotgép dagasztóbetétjével, illetve aprítógépben összedolgozunk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

2. A töltelékhez a hagymákat meghámozzuk és karcsú gerezdekre vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, vékony csíkokra szeljük. Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, beledobjuk a hagymát és a paprikát, 2 percig pirítjuk. 2 nagy evőkanállal kiveszünk belőle a díszítéshez, a maradékot félpuhára sütjük, végül szűrőlapáttal tányérra emeljük (mire elkészül, sem a torta, sem a lehelletünk nem lesz hagymaszagú!).

3. A serpenyőbe öntjük a maradék 1 ek. olívaolajat, beleforgatjuk a darált húst, élénk tűzön, (két favillával) folyamatosan keverve morzsásra pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. Az öntethez a kakukkfüvet leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, felaprózzuk. A sajtot finomra reszeljük. Elkeverjük a tejszínben a tojásokat és a sajtot, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítjük.

5. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal  egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Lisztezett munkalapon kb. 30 cm-es korongra nyújtjuk a tésztát, kibéleljük vele a formát, a túllógó szegélyeket körben levágjuk vagy behajtjuk, az alját pedig villával sűrűn megszurkáljuk. Belesimítjuk a húst, majd a hagymát, bevonjuk az öntettel, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük.

6. 15-20 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán lapos tálra csúsztatjuk, tetejét a félretett hagymával-paprikával és tetszés szerinti zöldfűszerlevelekkel díszítjük. Langymelegen a legfinomabb. Tálaláskor az asztalnál, tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

A tortát fogyasztás előtt egy nappal is megsüthetjük, kihűlés után alufóliával letakarjuk, hidegre tesszük. Tálalás előtt leemeljük róla a takarót, és néhány perc alatt átlangyosítjuk a mikróban. Mélyhűthető!

Változatok:

Darált pulykafelsőcombból is remek.

Megjegyzések:

A töltelék összetételét ízlésünk és fantáziánk szerint változtathatjuk, a tészta és az öntet azonban bármely zöldséges, húsos stb. sós tortához ideális, legfeljebb a fűszereket igazíthatjuk a töltelék jellegéhez.

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

310 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
tojássaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Túrós zöldségtorta

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás és
sajtos roló

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Sajtkrémes
mártogató

Krémsajtos-
olívás papucs

Tatárbifsztek

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: