2017. március 26.
Emánuel napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Tavasszal a nagyra nőtt karalébék is meglepően zsengék: pompás leveseket, főzeléket, köreteket, sőt nyers állapotban salátákat is készíthetük belőlük.
Ennek a tejszínes-zöldséges köretnek részeként, édeskés zamatának köszönhetően
a legteljesebb harmóniát alkotja a csirke semleges, ámde a szalonna és a sajt karakteres ízével.


Fotó: Hemző Károly

Karalábés
göngyölt csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g póréhagyma vagy 3 csokor újhagyma
  • 500 g sárgarépa
  • 2-3 nagy, zsenge karalábé (1 kg)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ételízesítő
  • 4 csirkemellfilé (150 g/db)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • őrölt fehér bors
  • 8 vékony szelet húsos bacon
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek. ételsűrítő granulátum
  • 100 g gouda vagy edami sajt
  • szerecsendió
A
B
C
D

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A pórét (az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt) és a sárgarépát vastagon felkarikázzuk, a karalábét karcsú hasábokra/nagyobb kockákra vágjuk. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a karalábét, meghintjük az ételízesítővel, felöntjük 2,5 dl vízzel, és fedő alatt 10 percig főzzük.

2. Közben a csirkemelleket leöblítjük, lecsepegtetjük, meghintjük sóval, borssal, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, aztán 2-2 szelet kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletbe göngyöljük (A). Felforrósított teflonserpenyőben, élénk tűzön körbepirítjuk őket (4-5 perc) (B). A csirke alól elvett zsiradékkal kikenünk egy mélyebb, csinos tűzálló tálat/sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).

3. A zöldséghez adjuk az áttört fokhagymát, a tejszínt (C) és az ételsűrítőt, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Hozzáreszeljük a sajt kétharmadát, sóval, őrölt fehér borssal és egy kevés frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, összeforraljuk.

4. A sütőedénybe szedjük-simítjuk a zöldségragut, tetejére rendezzük az elősütött csirkemelleket (D), végül meghintjük a maradék reszelt sajttal, és 200 °C-on
15-20 percig sütjük-pirítjuk. További köretként burgonyapürét vagy egyszerűen friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Ha a zsenge karalábét nem használjuk fel azonnal, külső, nagyobb leveleit letördeljük, a középső 4-5 kisebb, „vízmegtartó” levelet a gumón hagyjuk, így tovább friss marad. Papírkendőbe/selyempapírba csomagoljuk, majd nejlontasakba zárjuk, és a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe tesszük. Lehetőleg mihamarabb elfogyasztjuk, mert magas C- és B-vitamin tartalma a tárolás következtében egyre csökken!

Változatok:

− A zöldségeket ízlésünk és kedvünk szerint társíthatjuk, a póré/újhagyma azonban ne maradjon ki belőle.
− Csirkemell helyett készíthetjük 15-20 cm-es darabokra vágott sertés szűzérmével, pulykamellfilével is.

Megjegyzések:

Az igen kényelmes, forró ételekbe is szórható, nem csomósodó és azonnal oldódó ételsűrítő granulátum helyett, sűríthetjük rétes- vagy rizsliszttel is, ezt azonban célszerű előzőleg egy kevés vízben vagy a tejszínben elkeverni.

Italajánlat:

Félszáraz, könnyű fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

728 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Gombás-paprikás
rizstorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Almás-gombás
rakott krumpli

Húsos
lilahagymatorta

Májas-gombás
zsemlefelfújt

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-besameles
káposztatorta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Kenyértorta
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: