2017. augusztus 20.
István napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban


Fotó: Hemző Károly

Tejszínes-gombás
galuska

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • 50 g szeletelt bacon
  • 20 g vaj/margarin
  • só, bors
  • 3 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet chilipor
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 400 g finomliszt

1. A gombát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk és karikákra gyaluljuk. A szalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított vajban/margarinban, a pörcöket kiszedjük, félretesszük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a hagymát, aztán rádobjuk a gombát, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk. A tejszínt nagyobb serpenyőbe/lábasba öntjük, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát és a chiliport, 2-3 percig forraljuk.

2. A galuskához a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, és néhány kivételével finomra vágjuk. Eldolgozzuk a tejben a tojásokat, ízlés szerint sót, majd a petrezselyemmel együtt a liszthez keverjük. Két részletben, forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe szaggatjuk és kifőzzük.

3. A galuskákat leszűrjük, alaposan lerázzuk róluk a vizet, egyenesen a forró tejszínbe forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a hagymás gombát, megszórjuk a félretett szalonnapörcökkel, és a félretett petrezselyemmel díszítve azonnal, forrón tálaljuk. Külön tálkában reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot adhatunk hozzá. Nagy tál salátával egytálételként, kisebb mennyiségben köretként kínálhatjuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

763 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Currys-zöldséges
lencse

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Spenótos-
lazacos gnocchi

Tojásos
karfiolragu

Sonkás táska
és stangli

Korhely
lencseleves

Bécsi
krumplisaláta

Krumplis
cukkinicsónakok

Babos-rizses
húsgombócok

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: