2017. június 27.
László napja van

KÖRETEK > Zöldségköretek

Amikor így tavasztájt könnyű, mégis tápláló és vitamindús ételekre vágyunk,
itt az ideje ennek a remek felfújtnak, amelyet finom-könnyű egytálételként
vagy köretként kínálhatunk. Némi előkészítést igényel ugyan, de voltaképpen
roppant egyszerű, mondhatnám elronthatatlan.


Fotó: Hemző Károly

Tavaszi
zöldségfelfújt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csokor újhagyma
  • 4 zsenge sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 250 g főtt, füstölt sonka egyben
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 bazsalikombóbita
  • 1 ek.+ diónyi vaj/margarin
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 tojás
  • 250 g krémtehéntúró
  • 2 púpozott ek. búzadara (30 g)
  • 1,5 dl tej
  • só, őrölt fehér bors
  • 100 g edami vagy trappista sajt

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) nem túl apróra daraboljuk, a sárgarépát és a zellert vékony karikákra szeljük. A sonkát kisebb kockákra vagy karcsú csíkokra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, finomra aprítjuk.

2. Felhevítünk 1 ek. vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne az újhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, 2 perc múlva a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt 4-5 percig pároljuk, hűlni hagyjuk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy közepes méretű, mélyebb sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, sárgájukat a túróhoz keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, apránként a tejet, ízlés szerint sót, fehér borsot és a petrezselymet, végül belereszeljük a sajtot.

4. A tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A sonkát és a túrómasszát a kihűlt zöldségraguhoz adjuk, alaposan összedolgozzuk, utánasózzuk, borsozzuk. Több részletben, kíméletesen, hogy össze ne törjön, beleforgatjuk a habot, és a sütőedénybe simítjuk.

5. A forró sütőben, középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba!). A látvány kedvéért azonnal az asztalra állítjuk, hadd csodálja meg mindenki, amíg össze nem esik! Bazsalikombóbitákkal díszítjük, de tálalásával-fogyasztásával várjunk néhány percet, mert tűzforró a közepe! Bazsalikomos paradicsommártást, ketchupot adhatunk mellé. Friss, sokmagos kenyér, péksütemény illik hozzá.

Tippek:

A felfújt − bármilyen különös − hidegen is finom, bátran adhatjuk gyereknek készített uzsonnaként: vékony szeleteket vágunk belőle, és zsemlébe, két kenyérszelet közé fektetjük, végül néhány paradicsomkarikával, salátalevéllel vidámítjuk. 

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

514 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges
húsgombócok

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Marinált zöldségek

Padlizsán
tükörtojással

Csirkés
Waldorf-saláta

Spenótos
rakott krumpli

Gazdag rizssaláta
tojással

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Zöldbabcsokor
paprikával

Almás-gombás
rakott krumpli

Zöldséges
brokkoligratin

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: