2018. augusztus 17.
Jácint napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A tepsiben sütött omlettlapra a tavasz legfinomabb kellékei kerülnek: spenót, illatos-zöldfűszeres sajtkrém és sonka – így feltekerve és csigákra vágva igazán szemet gyönyörködtető finomság. Akár húsvétra is előjegyezhetjük.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos
omlett-tekercs

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 400 g spenót
  • só, bors
  • 1 csokor újhagyma
  • diónyi+20 g lágy vaj/margarin
  • 50 g trappista sajt
  • 8 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 40 g hámozott mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g zöldfűszeres sajtkrém
  • 100 g tejszínes sajtkrém
  • 4 vékony, nagy szelet főtt sonka (100 g)
  • 4 szem retek
  • 3-4 salátalevél
A
B
C
D
E
F

1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk. Az újhagymaszálakat megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt felkarikázzuk.

2. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen megkenjük diónyi vajjal/margarinnal. A trappista sajtot szálasra reszeljük. A tojásokat megmossuk, keverőtálba ütjük, a tejszínnel és egy kevés sóval kissé felverjük (A), aztán beleforgatjuk a sajtot (B), és a tepsibe öntjük (C). Középső bordamagasságon 15 percig, éppen csak rezgősre-kocsonyásra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A mandulát durvára-darabosra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk. Felforrósítunk 20 g vajat/margarint, kissé megpirítjuk benne a mandulát, aztán rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, levét teljesen elfőzzük, hagyjuk kihűlni.

4. A kétféle sajtkrémet habosra keverjük. Az omlettlapot papírostul munkalapra emeljük. Tőlünk távolabb eső hosszanti oldalán egyharmadnyi sávot szabadon hagyva egyenletesen elsimítjuk rajta a spenótot, megkenjük a sajtkrémmel (D), majd betakarjuk a sonkaszeletekkel (E), és szorosan feltekerjük (F). A sütőlapba csomagoljuk, 2-4 órára a hűtőbe tesszük.

5. Tálalás előtt a retekszemeket megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, ujjnyi csíkokra metéljük.

6. A jól áthűlt omlett-tekercset kb. 2 cm -es karikákra-csigákra vágjuk, kissé egymásra csúsztatva lapos tálra sorakoztatjuk, a tányér közepét pedig a salátalevelekkel és a retekkel díszítjük. Friss bagettet, sokmagos-rozsos péksüteményt, pirítóst kínálhatunk hozzá. Előételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként, kenyérszeletek/zsemle között uzsonnaként fogyaszthatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

55 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkakrémes
töltött tojás

Ringlis
töltött tojás

Fasírtmuffin

Sajtkrémes
mártogató

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Mimóza
tojássaláta

Töltött tojás-
változatok

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótkrémmel
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: