2017. június 27.
László napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A tepsiben sütött omlettlapra a tavasz legfinomabb kellékei kerülnek: spenót, illatos-zöldfűszeres sajtkrém és sonka – így feltekerve és csigákra vágva igazán szemet gyönyörködtető finomság. Akár húsvétra is előjegyezhetjük.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos
omlett-tekercs

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 400 g spenót
  • só, bors
  • 1 csokor újhagyma
  • diónyi+20 g lágy vaj/margarin
  • 50 g trappista sajt
  • 8 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 40 g hámozott mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 g zöldfűszeres sajtkrém
  • 100 g tejszínes sajtkrém
  • 4 vékony, nagy szelet főtt sonka (100 g)
  • 4 szem retek
  • 3-4 salátalevél
A
B
C
D
E
F

1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk. Az újhagymaszálakat megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt felkarikázzuk.

2. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. Egy 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen megkenjük diónyi vajjal/margarinnal. A trappista sajtot szálasra reszeljük. A tojásokat megmossuk, keverőtálba ütjük, a tejszínnel és egy kevés sóval kissé felverjük (A), aztán beleforgatjuk a sajtot (B), és a tepsibe öntjük (C). Középső bordamagasságon 15 percig, éppen csak rezgősre-kocsonyásra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A mandulát durvára-darabosra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk. Felforrósítunk 20 g vajat/margarint, kissé megpirítjuk benne a mandulát, aztán rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, 2-3 percig fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a spenótot, ízlés szerint sózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, levét teljesen elfőzzük, hagyjuk kihűlni.

4. A kétféle sajtkrémet habosra keverjük. Az omlettlapot papírostul munkalapra emeljük. Tőlünk távolabb eső hosszanti oldalán egyharmadnyi sávot szabadon hagyva egyenletesen elsimítjuk rajta a spenótot, megkenjük a sajtkrémmel (D), majd betakarjuk a sonkaszeletekkel (E), és szorosan feltekerjük (F). A sütőlapba csomagoljuk, 2-4 órára a hűtőbe tesszük.

5. Tálalás előtt a retekszemeket megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, ujjnyi csíkokra metéljük.

6. A jól áthűlt omlett-tekercset kb. 2 cm -es karikákra-csigákra vágjuk, kissé egymásra csúsztatva lapos tálra sorakoztatjuk, a tányér közepét pedig a salátalevelekkel és a retekkel díszítjük. Friss bagettet, sokmagos-rozsos péksüteményt, pirítóst kínálhatunk hozzá. Előételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként, kenyérszeletek/zsemle között uzsonnaként fogyaszthatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

55 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkakrémes
töltött tojás

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Mimóza
tojássaláta

Szerencsegomba
tojásból

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Töltött tojás-
változatok

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: