EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
Nálunk valahogy mindig kevésnek bizonyul a töltelék, ezért gyakran ahhoz
a trükkhöz folyamodom, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiséget készítek,
és egyszerűen megágyazok vele a csirkének, amelyet félbevágok, hogy
mihamarabb ropogósra süljön.

Fotó: Hemző Károly
Sült csirke
medvehagymás
töltelékágyon
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szikkadt zsemle
- 400 g sampinyon gomba
- 1 nagy fej hagyma
- 250 g medvehagyma
- 2 csirkemáj
- 30 g vaj/margarin
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 1 egész csirke (1,3-1,4 kg)
- 2 ek. ételízesítő
1. A töltelékágyhoz beáztatjuk a zsemléket langyos vízbe. A gombát megtisztítjuk, a fejek nagyságától függően karcsú gerezdekre vagy kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A medvehagyma-leveleket gondosan megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, a hosszú, illetve vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket vékony csíkokra szeljük. A csirkemájakat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, apróra felkockázzuk.
2. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a májat, és további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zsemléket, a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, és egy közepes, nem túl mély tűzálló tál aljára simítjuk.
3. A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, vágólapra fektetjük, zsírzóját eltávolítjuk, majd (baromfiollóval) kettévágjuk. Bedörzsöljük ételízesítővel a fél csirkék hasüregét, aztán bőrös oldalukkal fölfelé a töltelékágyra fektetjük őket, és bőrüket is megszórjuk ételízesítővel.
4. 180 °C-os sütőben, középső bordamagasságon pirosra-ropogósra sütjük (kb. 1 óra), és a sütőedényben kínáljuk. Köretként maga a töltelékágy szolgál, de kínálhatunk mellé párolt, petrezselymes vajjal/margarinnal meglocsolt tavaszi zöldségeket is (zsenge sárgarépa, spárga, zöldborsó, újhagyma stb.)
Tippek:
Az aromás, de rövid szezonú medvehegyma helyett készíthetjük köznapi, vagy ugyancsak fokhagyma aromájú kínai snidlinggel is, ez esetben adhatunk a töltelékhez néhány gerezd áttört fokhagymát is.
Változatok:
Készíthetjük klasszikus töltött csirke formájában is, de nem csupán a hasüregét töltjük meg, hanem óvatosan fellazítjuk a mellén és combjain is a bőrt, alátöltjük-nyomkodjuk a masszát, és néhány hústűvel vagy fogvájóval betűzzük. Zsiradékkal kikent sütőedénybe fektetjük, pici vizet/fehérbort öntünk alá, mellét és combjait is megkenjük zsiradékkal, és 180 °C-on pirosra sütjük. Az a rész, ahol töltelék van a bőr alatt, hamarabb megpirul, ezért tanácsos alufóliával vagy sütőpapírral betakarni. A sütési időt nem szabad lerövidíteni, mert félő, hogy nem sül át egészen a csirke, illetve a töltelék!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor