2017. július 27.
Olga napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Nálunk valahogy mindig kevésnek bizonyul a töltelék, ezért gyakran ahhoz
a trükkhöz folyamodom, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiséget készítek,
és egyszerűen megágyazok vele a csirkének, amelyet félbevágok, hogy
mihamarabb ropogósra süljön.


Fotó: Hemző Károly

Sült csirke
medvehagymás
töltelékágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • 250 g medvehagyma
  • 2 csirkemáj
  • 30 g vaj/margarin
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 1 egész csirke (1,3-1,4 kg)
  • 2 ek. ételízesítő

1. A töltelékágyhoz beáztatjuk a zsemléket langyos vízbe. A gombát megtisztítjuk, a fejek nagyságától függően karcsú gerezdekre vagy kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A medvehagyma-leveleket gondosan megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, a hosszú, illetve vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket vékony csíkokra szeljük. A csirkemájakat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, apróra felkockázzuk.

2. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a májat, és további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zsemléket, a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, és egy közepes, nem túl mély tűzálló tál aljára simítjuk.

3. A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, vágólapra fektetjük, zsírzóját eltávolítjuk, majd (baromfiollóval) kettévágjuk. Bedörzsöljük ételízesítővel a fél csirkék hasüregét, aztán bőrös oldalukkal fölfelé a töltelékágyra fektetjük őket, és bőrüket is megszórjuk ételízesítővel.

4. 180 °C-os sütőben, középső bordamagasságon pirosra-ropogósra sütjük (kb. 1 óra), és a sütőedényben kínáljuk. Köretként maga a töltelékágy szolgál, de kínálhatunk mellé párolt, petrezselymes vajjal/margarinnal meglocsolt tavaszi zöldségeket is (zsenge sárgarépa, spárga, zöldborsó, újhagyma stb.)

Tippek:

Az aromás, de rövid szezonú medvehegyma helyett készíthetjük köznapi, vagy ugyancsak fokhagyma aromájú kínai snidlinggel is, ez esetben adhatunk a töltelékhez néhány gerezd áttört fokhagymát is.

Változatok:

Készíthetjük klasszikus töltött csirke formájában is, de nem csupán a hasüregét töltjük meg, hanem óvatosan fellazítjuk a mellén és combjain is a bőrt, alátöltjük-nyomkodjuk a masszát, és néhány hústűvel vagy fogvájóval betűzzük. Zsiradékkal kikent sütőedénybe fektetjük, pici vizet/fehérbort öntünk alá, mellét és combjait is megkenjük zsiradékkal, és 180 °C-on pirosra sütjük. Az a rész, ahol töltelék van a bőr alatt, hamarabb megpirul, ezért tanácsos alufóliával vagy sütőpapírral betakarni. A sütési időt nem szabad lerövidíteni, mert félő, hogy nem sül át egészen a csirke, illetve a töltelék!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ananászos
csirkeragu

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Gazdag rizssaláta
tojással

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Csirkés
Waldorf-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel

Majonézes
tojássaláta

Orosz
csirkehússaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Uborka-
vitorlások
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: