2017. december 13.
Luca napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Hozzávalók 12 palacsintához:

  • A palacsintához:
  • 200 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • 2 ek. olaj
  • 250 g spenót
  • A besamelhez:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • Továbbá:
  • 2 ek.+1kk. olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • 150 g sós juhsajt
  • 150 g mozzarella

1. A palacsintához  simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós „tésztát" kapjunk, hozzáadjuk az olajat, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, kinyomkodjuk, finomra vágjuk. A masszából 6 „fehér" palacsintát sütünk, a maradékban elkeverjük a spenótot, és további 6 palacsintát sütünk belőle.

2. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel, simára keverjük, sűrűsödésig főzzük, langyosra hűtjük. Sóval, borssal, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük.

3. 2 ek. olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a felaprózott bazsalikomot és az oreganót, ízlés szerint sót, borsot, élénk tűzön besűrítjük.

4. 1 kk. olajjal kikenünk egy tűzálló tálat, 2 evőkanál besamelt simítunk az aljára. A palacsintákra 1-1 ek. besamelt kenünk, megszórjuk a szálasra reszelt juhsajttal, zsebkendőszerűen összehajtjuk, és kissé egymásra csúsztatva lerakjuk a tálba. Tetejüket bevonjuk a paradicsommártással, megszórjuk az apróra felkockázott mozzarellával, és 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Meglehetősen laktató, kiadós, remek vendégváró!

Tippek:

− Készíthetjük (500 g) friss, meghámozott és felaprózott paradicsomból is.
− Friss spenót helyett használhatunk 50 g mélyhűtött parajpürét is, amelyet hagyunk felengedni, és alaposan kinyomkodva keverünk a masszához.
− Ebből a mennyiségből valószínűleg több lesz, mint 12 palacsinta, a maradékot, folpackba csomagolva, a hűtőben, néhány napig eltarthatjuk. Vékony metéltre vágva felhasználhatjuk például levesbetétként vagy mártással készült húsok köreteként.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

212 kcal/palacsinta

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás-paradicsomos
bruschetta

Padlizsántallérok

Pesztós-sonkás
omlettfalatkák

Babos zöldségragu
polentával

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Illatos hússal
töltött cukkini

Sonkás
spárgagratin

Padlizsán
pizzasütő módra

Tésztával töltött
padlizsán

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Zöldséges
sörpalacsinta

Spenótos
palacsintatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: