2017. április 27.
Zita napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ez az egyszerű, eredetileg nem túl tartalmas levesek után kínált meleg desszert
a nosztalgiakonyha valódi ékessége − a szerencsésebb gyerekek emlékezetében örökre megmarad édes-citromos illata, amelyet a rizsszemek között megbúvó mazsola és a baracklekvár zamata szinte a tökéletes gyönyörűség rangjára emel.


Fotó: Hemző Károly

Mazsolás rizsfelfújt,
avagy rizskoch

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g kerek szemű rizs
  • 100 g puha mazsola
  • 1 nagy (bio)citrom héja
  • 7,5 dl tej
  • 30 g+diónyi vaj/margarin
  • 60+30 g kristálycukor
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 tojás
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz

1. A rizst hideg, a mazsolát meleg vízzel leöblítjük, mindkettőt lecsepegtetjük. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan lehántunk róla.

2. A tejet 30 g vajjal/margarinnal, 60 g cukorral és a citromhéjcsíkokkal felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, lassú tűzön, félrebillentett fedő alatt, gyakorta megkeverve puha-sűrű péppé főzzük (25-30 perc), majd hagyjuk langyosra hűlni (a citromhéjat eltávolítjuk).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy csinos, közepes méretű, nem túl mély sütőtálat (ebben fogjuk tálalni) kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk zsemlemorzsával, a felesleget kirázzuk belőle.

4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 30 g apránként hozzáadott cukorral fényes-tömör habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral, azután a mazsolával együtt a rizshez adjuk. Hozzáreszeljük a citrom maradék héját, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojáshabot, végül a sütőtálba öntjük, tetejét elsimítjuk.

5. Középső bordamagasságra állított rácson 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük (jócskán megnő sülés közben!). Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük (vigyázat, tűzforró a belseje!) – ez idő alatt kissé összeesik, nem baj, ilyen a természete, hiszen felfújt! Tetejét meghintjük porcukorral, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk – langymelegen a legfinomabb. Felforrósított sárgabarack- vagy egyéb savanykás dzsem-lekvár, befőtt, vanília- vagy borsodó illik hozzá. Melegítve is finom (legegyszerűbb mikróban). Nagyon kiadós és laktató, a gyerekek imádják. Mélyhűthető!

Változatok:

Készíthetjük úgy is, hogy a rizsmassza felét sütőtálba simítjuk, tetejére 500 g megtisztított, vékony gerezdekre szelt, 40 g vajban/margarinban előzőleg megpárolt almát terítünk, meghintjük 2-3 ek. fahéjas porcukorral, majd befedjük a maradék masszával, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

551 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínes-gombás
galuska

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Diós-mákos bejgli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Zöldségleves májgaluskával

Hideg
nektarinleves

Marhahúsleves

Sonkás táska
és stangli

Fahéjas-részeges
madártej

Húsos
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Mákos-almás
máglyarakás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: