2017. október 18.
Lukács napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Ez az egyszerű, eredetileg nem túl tartalmas levesek után kínált meleg desszert
a nosztalgiakonyha valódi ékessége − a szerencsésebb gyerekek emlékezetében örökre megmarad édes-citromos illata, amelyet a rizsszemek között megbúvó mazsola és a baracklekvár zamata szinte a tökéletes gyönyörűség rangjára emel.


Fotó: Hemző Károly

Mazsolás rizsfelfújt,
avagy rizskoch

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g kerek szemű rizs
  • 100 g puha mazsola
  • 1 nagy (bio)citrom héja
  • 7,5 dl tej
  • 30 g+diónyi vaj/margarin
  • 60+30 g kristálycukor
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 4 tojás
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz

1. A rizst hideg, a mazsolát meleg vízzel leöblítjük, mindkettőt lecsepegtetjük. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 2 kisujjnyi sárga héjat vékonyan lehántunk róla.

2. A tejet 30 g vajjal/margarinnal, 60 g cukorral és a citromhéjcsíkokkal felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, lassú tűzön, félrebillentett fedő alatt, gyakorta megkeverve puha-sűrű péppé főzzük (25-30 perc), majd hagyjuk langyosra hűlni (a citromhéjat eltávolítjuk).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy csinos, közepes méretű, nem túl mély sütőtálat (ebben fogjuk tálalni) kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk zsemlemorzsával, a felesleget kirázzuk belőle.

4. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 30 g apránként hozzáadott cukorral fényes-tömör habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a vaníliás cukorral, azután a mazsolával együtt a rizshez adjuk. Hozzáreszeljük a citrom maradék héját, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojáshabot, végül a sütőtálba öntjük, tetejét elsimítjuk.

5. Középső bordamagasságra állított rácson 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük (jócskán megnő sülés közben!). Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük (vigyázat, tűzforró a belseje!) – ez idő alatt kissé összeesik, nem baj, ilyen a természete, hiszen felfújt! Tetejét meghintjük porcukorral, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk – langymelegen a legfinomabb. Felforrósított sárgabarack- vagy egyéb savanykás dzsem-lekvár, befőtt, vanília- vagy borsodó illik hozzá. Melegítve is finom (legegyszerűbb mikróban). Nagyon kiadós és laktató, a gyerekek imádják. Mélyhűthető!

Változatok:

Készíthetjük úgy is, hogy a rizsmassza felét sütőtálba simítjuk, tetejére 500 g megtisztított, vékony gerezdekre szelt, 40 g vajban/margarinban előzőleg megpárolt almát terítünk, meghintjük 2-3 ek. fahéjas porcukorral, majd befedjük a maradék masszával, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

551 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hideg
nektarinleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sonkás táska
és stangli

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Zöldségleves májgaluskával

Kakaós csiga

Diós-mákos bejgli

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Mákos-almás
máglyarakás

Tejszínes-gombás
galuska

Bécsi
krumplisaláta

Fahéjas-részeges
madártej
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: