2017. február 26.
Edina napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Minél többféle leveles salátából készül, annál finomabb. 
Mivel a salátalevelekben lévő vitaminok és ásványi sók többsége
vízben oldódik, váltott vízben, alaposan, de lehetőleg gyorsan
mossuk meg őket. Felületükről minél tökéletesebben távolítsuk el
a vizet, mert különben lepereg róluk az olajos öntet, és ez ront az ízükön.


Fotó: Hemző Károly

Tavaszi
vegyes saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 fejes saláta
  • 1/4-1/4 lollo rosso, endívia-, frizé- és jégsaláta
  • 150 g kígyóuborka
  • 2 csokor retek
  • 1 csokor újhagyma
  • 200 g paradicsom
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy kapor
  • Az öntethez:
  • 4 ek. citromlé vagy almaecet
  • só, bors
  • 1 csipet porcukor
  • 1 kk. mustár
  • 8 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A salátaféléket leveleikre bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugáljuk vagy tiszta konyharuhával felitatjuk róluk a vizet. A zöldségeket megtisztítjuk, és a petrezselyemmel vagy kaporral együtt megmossuk, lecsepegtetjük.

2. A salátaleveleket falatnyi darabkákra tépkedjük, mély tálba szórjuk. A hámozatlan uborkát, retket és az újhagymát (egy keveset a zöldjéből is) karikákra, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. Kétharmad részüket a salátalevelekhez keverjük, a többit csinos halmokban-kupacokban a saláta tetejére rendezzük. A petrezselymet/kaprot finomra aprózzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Folpackkal letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk.

3. Az öntethez a citromlében/almaecetben elkeverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, a porcukrot és a mustárt, majd vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, és habverővel opálosra-sűrűre keverjük. A szépség kedvéért (az olajtól a levelek gyorsan összeesnek!) csak az asztalnál öntözzük meg vele a salátát, végül lazán összekeverjük. Pirítós, friss bagett illik hozzá.

Változatok:

− Ha maradék sült vagy főtt húst, sonkát, virslit, olajos halat, kemény tojást, pikáns sajtot adunk hozzá, űdítő, tápláló, vitamindús egytálvacsora lehet.
− Olaj helyett fokhagymával, snidlinggel, frissen őrölt borssal ízesített (görög) joghurttal is készíthetjük.
− A megmosott és szárazra törölgetett zöldfűszereket jól záródó, papírkendővel bélelt műanyag dobozban, a hűtőszekrényben 1 hétig is frissen eltarthatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

141 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olívás
paradicsomsaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Mimóza
tojássaláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: