2017. október 17.
Hedvig napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Gombás táska

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • A töltelékhez:
  • 500 g sampinyon gomba
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 60 g bacon vagy füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. csípős paprikakrém
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • 1 ek. finomliszt
  • 80 g reszelt gouda sajt
  • 1 tojássárgája
  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk. olaj

1. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt aprítógépbe szórjuk, és finomra aprózzuk.  A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket és a gombát, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, a sajttal és a tojássárgájával.

2. A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat/margarint, a sót, a meglangyosított tejfölben elkevert cukrot és élesztőt, valamint a tojássárgáját összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész), cipót formálunk belőle.  

3. Lisztezett munkalapon (pihentetés nélkül) 3 mm vékonyra nyújtjuk a tészát, és lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk-ragasztjuk, majd villával lenyomkodjuk.

4. Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot, és belerakosgatjuk a táskákat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával (az olajtól még fényesebbek lesznek), villával 1-2 helyen megszurkáljuk, és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.

Tippek:

– Ha nem azonnal sütjük a tésztát, fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük, másnap 1 órán át szobahőmérsékleten puhulni hagyjuk, csak azután formázzuk, töltjük, kelesztjük a tepsiben, majd a fenti módon megsütjük.
– A szaggatáskor keletkezett tésztahulladékot 1 kk. tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk ízlés szerint kömény-/szezám-/tökmaggal vagy mákkal, jó vastagon reszelt sajttal, majd derelyevágóval 2-3 cm-es csíkokra szeljük, és ropogósra sütjük.
– Ugyanebből a tésztából – 100-120 g karakteres (pl. gouda, edami, füstölt trappista) reszelt sajt belegyúrásával – pogácsát, illetve tetszés szerinti töltelékkel feltekert csigákat is süthetünk.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

118 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Ardelean Piroska
2014. 07. 28. 16:16
Én is megcsináltam, nagyon finom lett. Tegnapelőtt elkészítettem, állagra, ízre tökéletes. Nagyon ízlett az egész családnak. Köszönöm a receptet.

Hasonló receptek


Káposztás táska

Sonkás és
sajtos roló

Húsos
lilahagymatorta

Spenótos papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldborsós-
sonkás muffin

Tökmagos-
sajtos stangli

Avokádókrém
paprikaladikban

Sonkás táska
és stangli

Túrós zöldségtorta

Zöldséges rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: