2017. május 1.
Fülöp napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Ez az egyszerű, gyors és elronthatatlan finomság, könnyű desszertje
lehet egy amúgy tartalmas húsvéti menünek, de önmagában, délutáni
csemegeként is pompás.


Fotó: Hemző Károly

Őszibarack diós-
csokoládés golyóval

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 4 babapiskóta
  • 100 g dió
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 8 felezett őszibarack (befőtt)
  • 60 g vaj/margarin
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. rum vagy brandy
  • néhány citromfűlevél
  • 200 g áfonya- vagy eperöntet

1. A babapiskótákat finomra törjük vagy megreszeljük. A diót megdaráljuk, 1 kávéskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A csokoládét felaprózzuk. Az őszibarackokat kiemeljük a befőttléből, üregükkel lefelé szűrőtálba tesszük, alaposan lecsepegtetjük.

2. A vajat/margarint és a tejszínt összeforraljuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a babapiskótát, a diót és a rumot/brandyt. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, beleforgatjuk a diós keveréket, és 3 órára betesszük a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

3. Az őszibarackok gömbölyű aljából levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne csúszkáljanak-billegjenek, majd megfordítjuk, és nagyobb lapos- vagy 4 kistányárra rendezzük őket.

4. A masszából diónyi nagyságú adagokat szaggatunk ki, vizes tenyérrel golyókat formálunk belőlük, és az őszibarackmagok helyére ültetjük. Tetejüket megszórjuk a félretett darált dióval, citromfűlevélkékkel díszítjük, és gyümölcsöntettel körbelocsolva tálaljuk. Tejszínhabot kínálhatunk mellé.

Tippek:

– Keverhetünk a forró tejszínes keverékbe 1 púpozott kk. instant kávégranulátumot vagy 1/2 kk. finomra darált kávét is.
– Ha kimarad a masszából, kisebb golyókat kerekíthetünk belőle, és darált dióba, kakaóba vagy kókuszreszelékbe hempergetjük.
– A masszát készíthetjük eleve nassolni valónak: tetszés szerint megtöbbszörözzük a mennyiségeket, kisebb golyókká gömbölyítjük, olvasztott csokoládéba mártjuk, és ha megszáradtak, papírtálkákba szedve kínáljuk.

Megjegyzések:

Tudni érdemes avagy kis illemtudó:
Evőszközként (előételekhez, illetve erőleveshez is használatos, azaz a főételhez valónál kisebb) desszertvillát és -kanalat adunk hozzá: a villával rögzítjük a „sikamlós” őszibarackot, kanállal falatnyi adagokat szakítunk ki belőle, aztán még beleforgatjuk az öntetbe is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

342 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Ráksaláta
narancskehelyben

Gazdag rizssaláta
tojással

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tonhalas
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Ringlis
töltött tojás

Spenótos
töltött burgonya

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: