2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Égetett tészták


Fotó: Hemző Károly

Epres-habos
fánkocskák

Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:

  • Az égetett tésztához:
  • 2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 60 g vaj/margarin
  • 125 g finomliszt
  • 4 tojás
  • Továbbá:
  • 150 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2-3 ek. olaj
  • 500 g eper
  • 60 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 dl tejszín
  • 2 tasak (20 g) habfixáló
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1.képviselőfánk- vagy más néven égetett tésztához  felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal/margarinnal, egyszerre beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig forrósítjuk, amíg cipószerűen összeáll, elválik az edény aljától-falától. Áttesszük a masszát egy keverőtálba, kissé hűlni hagyjuk, majd (a robotgép dagasztóbetétjével) beledolgozunk 1 tojást, aztán egyenként a maradék 3 tojást is. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt teljesen felvette!

2. Sütőpapírral bélelt sütőlapra – két kiskanállal vagy csillagcsőrös habzsákba szedve – 20 db nagyobb diónyi halmot formálunk belőle, és 220 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig  sütjük (két-háromszoros nagyságúra megnőnek!). Még melegen levágjuk a kalapkájukat, és rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

3. A csokoládét forró vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk és elkeverjük az olajjal. 1-1 kiskanálnyit csorgatunk a fánkok belsejébe, és körbeforgatjuk úgy, hogy az oldalukra is kerüljön belőle.

4. Tálalás előtt az epret megmossuk, lecsepegtetjük, megtisztítjuk. 10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk, megszórjuk 2 ek. porcukorral és a vaníliás cukorral. A maradék porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a jól behűtött tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük.

5. A levágott kalapkákat kissé összetörjük, a fánkok aljára szórjuk. Tetejükre szedjük az epret, majd bevonjuk tejszínhabrózsákkal, és a félbevágott eperszemekkel, citromfű-/mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

− Minél több gőz kerül a sütőtérbe, annál magasabbra jönnek fel a fánkocsák − gőzt pedig úgy „csinálunk”, hogy betoljuk a tepsit a forró sütőbe, gyors mozdulattal 1,5-2 dl vizet öntünk-loccsantunk az aljára, és azonnal becsukjuk az ajtaját.
− A sütés első 10 percében nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert nem jön fel a tészta!

Tippek:

− Nem sok köze van a valódihoz (körülbelül annyi, mint a margarinnak a vajhoz), de finom, szép és rendkívül tartós habot nyerhetünk növényi habalapból is (ez általában édesített, tehát sem cukor, sem habfixáló nem kell bele). Nem elhanyagolható szempont, hogy a valódi habtejszínnél lényegesen alacsonyabb a koleszterintartalma.
− A megsütött képviselőfánk (légmentesen nejlonzacskóba csomagolva) jól tűri a mélyhűtést, hamar felenged és csak tölteni kell, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni belőle.

Italajánlat:

Desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

123 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Sonkás táska
és stangli

Spenótos-
tojásos rétes

Túrós zöldségtorta

Mimóza
tojássaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádókrém
paprikaladikban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: