2017. október 17.
Hedvig napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A húsvéti sonka mellé nem csak friss házikenyeret vagy foszlós kalácsot kínálhatunk, hanem ezt a mennyei pitét is, amely méltán megdobogtatja
a spenótimádók szívét. Természetesen húsvéttól függetlenül is ínyencfalat!


Fotó: Elendel

Spenótos pite

Hozzávalók kb. 24 kockához:

  • Az éleszős-omlós tésztához:
  • 150 g tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 35 g élesztő
  • 750 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 2+1 tojássárgája
  • só, bors
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg spenót
  • 750 g tehéntúró vagy ricotta
  • 3 tojás
  • 150 g reszelt parmezán vagy trappista sajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 közepes fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • őrölt szerecsendió
A
B
C
D
E
F

1. A élesztős-omlós tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, 2 tojássárgáját, 1 kk. sót, és összegyúrjuk. 3/4-1/4 arányban egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, letakarjuk, és 1/2 órát kelni hagyjuk.

2. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk, és apróra vagdaljuk.

3. A túrót szitán (vagy kétszer krumplinyomón) áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselymet és a tojásokat (A). A hagymákat apróra felkockázzuk és megfonnyasztjuk az olajban, majd a spenóttal együtt a túrókrémhez keverjük (B), sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 csipet szerencsendióval ízesítjük.

4. Egy kb. 25x35 cm-es mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A nagyobbik tésztacipót lisztezett munkalapon kb. 35x45 cm-es téglalapra nyújtjuk. Elharmadolva, lazán összehajtjuk, a tepsibe emeljük (C), széthajtjuk, az oldalakra nyomkodjuk, aljátés oldalát villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk a tölteléket (D).

5. Kinyújtjuk a kisebbik tésztacipót is, derelyevágóval 1,5-2 cm széles csíkokra szeljük. 6-7 csíkot egymástól 3-4 cm távolságban, átlósan a töltelék tetejére fektetünk (E), megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, majd hegyesszögben, rács alakzatban a tetejükre fektetünk másik 6-7 tésztacsíkot, és ugyancsak megkenjük tojássárgájával. A tészta szegélyét visszahajtjuk a töltelékre, illetve a rácsvégekre, lenyomkodjuk, és azt is megkenjük tojássárgájával (F). 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső rácsálláson kb. 1 órán át sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, és kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágva, paradicsommal, snidlinggel vidámítva kínáljuk.

Tippek:

− Készíthetjük (750 g) mélyhűtött parajpüréből is, amelyet felengedés után leszűrünk, jól kinyomkodunk, és erős tűzön megszikkasztunk, a többi ugyanaz. Ha túl lágynak találnánk a masszát, 1-2 ek. zsemlemorzsát adhatunk hozzá.
− Gyerekeknek hidegen vagy melegítve, tízóraiként, uzsonnaként is pompás.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

306 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban

Erdeigomba-
torta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírtmuffin

Túrós zöldségtorta

Majonézes
tojássaláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótos-
tojásos rétes

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: