2017. augusztus 20.
István napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Még majdnem két hetünk van az ünnepekig, de az előkészületeket
máris elkezdhetjük: például megsüthetjük ezt a világfinom, sokáig
elálló, vendégkápráztató teasüteményt, amelyhez segítségül hívhatjuk
az ügyes kis gyerekkezeket.


Fotó: Hemző Károly

Húsvéti mandulás
aprósütemény

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  • Az omlós tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 140 g hámozatlan, darált mandula
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. sütőpor
  • A mázhoz és díszítéshez:
  • 100 g tortabevonó ét- vagy tejcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 1 kk. citromlé
  • sárga és rózsaszín ételfesték vagy málnaszörp
  • jégcukor, színes cukorgyöngyök

1. Az omlós tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott fagyos vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, végül a tojássárgákban elkevert sütőport és 1 csipet sót,  (vagy az egészet aprítógépben, néhány pörgetéssel összedolgozzuk, és munkalapra szedve) gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1/2 órán át pihentetjük.

2. A sütőt előmelegítetjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C).  Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőlapot. A tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző húsvéti-tavaszias formákkal (nyuszi, csibe, bárány, lepke, virág stb.) kiszúrjuk – a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A figurákat a sütőlapokra rakosgatjuk, 12-15 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A mázhoz a csokoládébevonót apróra vágjuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal (hogy folyékonyabb legyen és lassabban dermedjen). A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével simára-sűrűre keverjük (nem verjük fel!). Egy részét fehéren hagyjuk, a többit néhány csepp ételfestékkel vagy málnaszörppel különböző színűekre festjük (nagyon kevés kell belőlük, hogy halvány-pasztellszineket kapjunk, az erőteljes-élénk színek nem esztétikusak!).

4. Tetszőleges arányban megmártjuk a figurákat a csokoládé-, illetve a cukormázban, rácsra rakosgatjuk (külön a csokoládésokat), tetejüket ízlés szerint jégcukorral, cukorgyöngyökkel (akár felaprózott dióval, mogyoróval, pisztáciával) díszítjük. A csokoládés figurákat a rácson hagyjuk teljesen megkötni, a cukorámázzal bevontakat pedig 100 °C-ra előmelegített, de kikapcsolt és kitámasztott ajtajú sütőbe tolva fényesre szárítjuk (kb. 20 perc).

5. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozba zárjuk. 2-3 hétig biztosan eláll.

Tippek:

– A tésztát 1 citrom vagy narancs reszelt héjával is ízesíthetjük.
– Páros számú figurákat szúrunk ki a kissé vékonyabbra nyújtott tésztából, kettőt-kettőt pikáns lekvárral vagy nutellával összeragasztunk, és csak a felső lapot díszítjük, illetve tálalás előtt egyszerűen megszórjuk vaníliás porcukorral.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

70 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sonkás és
sajtos roló

Sonkakrémes
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótos-
tojásos rétes

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Túrós zöldségtorta

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótkrémmel
töltött tojás

Karalábé-retek-
alma saláta

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: