2017. augusztus 23.
Bence napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Igazi tavaszi-ünnepi finomság ez a szinte egytálétel, amelynek eredendő erényein kívül még az a szépsége is megvan, hogy akár „vendégváró mennyiségben”, jó előre elkészíthető, tálalás előtt csak sütni kell.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos szűzérmék
krumplipüréágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g krumpli
  • só, bors
  • 800 g spenót
  • 1/2 karcsú póréhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sertésszűzpecsenye (kb. 350 g/db)
  • diónyi+30+20 g vaj/margarin
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • 2 ek. olaj
  • 1/2 dl fehérbor
  • 2 ek. mandulapálcika
  • 40 g trappista vagy edami sajt
  • 1/4 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 koktélparadicsom
  • 1-2 bazsalikom- vagy petrezselyembóbita
A
B
C
D
E
F

1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felaprózzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk. 2 perc múlva jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük-merítjük (hogy ne főjön túl és élénk zöld maradjon) (A), aztán leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.

2. A pórét, az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a póré fehér és világoszöld részét, valamint az újhagymát (zöldjével együtt) felkarikázzuk. A húst leöblítjük, a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyát és a zsírmaradványokat eltávolítjuk. 3 cm vastag szeletekre vágjuk, vágott oldalukra fektetve tenyérrel szelíden ellapítjuk (B).

3. Egy nagyobb-mélyebb, csinos tűzálló tálat kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk zsemlemorzsával (a fölösleget kirázzuk belőle). A tejet 30 g vajjal/margarinnal felforrósítjuk. A krumplit leszűrjük, megtörjük, hozzáadjuk a forró tejet, habosra keverjük, kissé hűlni hagyjuk. Gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást, sóval és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük (C), a sütőtálba terítjük.

4. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szűzérméket, élénk tűzön mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk (3+2 perc), sóval, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és a krumplipüré tetejére rendezzük (D). Felöntjük a borral a pecsenyealjat, jól összeforraljuk, bevonjuk vele a húst. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

5. 20 g vajban/margarinban megfonnyasztjuk a pórét és az újhagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a mandulát, élénk tűzön kissé megpirítjuk. Beleforgatjuk a spenótot, további 2-3 percig forrósítjuk, levét elfőzzük.

6. Kisebb halmokban a szűzérmék tetejére púpozzuk a spenótot (E), ráreszeljük a sajtot, megszórjuk pirospaprikával (F), és középső bordamagasságon addig sütjük, amíg a sajt megolvad, kissé meg is pirul (20-25 perc). Paradicsomgerezdekkel, bazsalikom-/petrezselyembóbitával díszítve a sütőtálban kínáljuk.

Tippek:

A sütőben készített töltött húsokat, vagdaltakat, rakottasokat, felfújtakat ajánlatos tálalás előtt 5-10 percig pihentetni, mert egyrészt tűzforró a belsejük, másrészt könnyen szétesnek.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

729 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Majonézes
tojássaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótos-
tojásos rétes

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Spenótos
rakott krumpli

Spenótos pulykarolád

Kenyértorta
pizzasütő módra

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: