2018. szeptember 24.
Gellért napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Ez a finomság, némi túlzással, a torták Hamupipőkéje: a mese arról szól, hogyan lesz a szerény, jobbára maradékok sorsára jutó tojásfehérjéből mennyei habcsóktorta, amelyet pillekönnyűsége miatt a romantikus és sejtelmes „spanyol szél”  néven is emlegetnek. Tény, hogy elkészítése nem csekély időt és türelmet igényel, de olyan pazar és különleges, hogy ha konyhai kalandra vágyunk vagy ránk tör az alkotókedv, egyenesen ideális választás!


Fotó: Hemző Károly

Habcsókos parfétorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A hablapokhoz:
  • 150+100 g kristálycukor
  • 120 g tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 20 g porcukor
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 100+50 g hámozott, darált mogyoró
  • 100 g mogyorós tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 100+50 g kristálycukor
  • 1/2 dl narancslikőr
  • 4+1,5 dl tejszín
  • 1/2 kk. olaj
  • 1 kk. kakaó
A
B
C

1. 2 tepsi nagyságú sütőpapír közepére egy-egy 24 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőlapokat megpöttyözzük vajjal/margarinnal, rajzos felükkel lefelé rásimítjuk a papírlapokat.

2. A hablapokhoz 150 g kristálycukrot 3 ek. vízzel elkeverünk, és mérsékelt tűzön olvadásig forrósítjuk (kevergetni nem tanácsos, mert kikristályosodik a szirup, inkább csak az edényt forgassuk-rázogassuk). A tojásfehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá verjük, aztán több, kisebb részletben hozzáadjuk a maradék 100 g kristálycukrot, majd vékony sugárban a meleg cukorszirupot, és fényes-tömör habbá verjük. Apránként a tetejére szitáljuk és az lazán belekeverjük étkezési keményítővel elkevert porcukrot.

3. A habot sima csőrbetétes nyomózsákba szedjük, és a sütőpapírra rajzolt jelölésen belül, kívülről befelé haladva koncentrikus köröket, azaz 2 lapot formálunk belőle (A). A maradék habot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a díszítéshez 12 habrózsát nyomunk a korongok mellé a papírra.

4. A sütőt előmelegítjük 100 °C-ra. Betesszük a tepsiket a sütőbe, majd 5 perc múlva visszakapcsolunk 50 °C-ra (a sütő ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és résnyire mindvégig nyitva tartjuk), majd 3 órán át szikkasztjuk a habalakzatokat. Hagyjuk kihűlni, majd a papírról óvatosan leválasztva rácsra emeljük őket.

5. A krémhez 100 g darált mogyorót zsiradék nélkül világosdrappra pirítunk, és azonnal lapostányérra csúsztatunk. A mogyorós csokoládét aprítógépben finomra zúzzuk. Az étcsokoládét felkockázzuk, és meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk.

6. A tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 100 g kristálycukorból és 3 ek. vízből szirupot főzünk, vékony sugárban a habhoz adjuk, és fényesre verjük. Több részletben beledolgozzuk a kétféle csokoládét, a narancslikőrt, majd a mogyorót, és hagyjuk kihűlni. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a csokoládékrémbe (B).

7. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. Az aljára fektetjük az egyik hablapot, rásimítjuk a krémet, és 6-8 órára betesszük a mélyhűtőbe.

8. A grillázshoz a maradék 50-50 g kristálycukrot és mogyorót egyidejűleg serpenyőbe szórjuk, és mérsékelt tűzön, folyamtosan keverve aranybarnára pirítjuk. Olajjal megkent alufóliára simítva hagyjuk kihűlni, aztán húsverővel darabosra-morzsásra törjük. A maradék 1,5 dl tejszín felverjük, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle.

9. Leemeljük a tortáról a karikát, és lehántjuk róla a sütőpapírt. Tetejét és oldalát megkenjük a tejszínnel, oldalát beszórjuk a mogyorógrillázzsal, majd lapos tálra helyezzük, és a tetejére illesztjük-nyomkodjuk a másik habcsóklapot (C) – vigyázat, törékeny! Közepét meghintjük kakaóval, végül a félretett tejszínnel a szegélyére „ragasztjuk” a habcsókokat. Fogyasztásig mélyhűtőben tartjuk. Tálalás előtt mindössze 15-20 percig szobahőmérsékleten hagyjuk kissé megpuhulni (ne tovább, mert túlságosan ellágyul!), és hideg vízbe mártogatott késsel tortaszerűen szeleteljük.

Érdekességek:

A parfétöltelék olasz találmány, és semifreddo névre hallgat. A recept eredetije parmai sógornőm, Maria fegyvertárából való, aki sokféle változatban, gyakran készíti ezt a „családkedvence” édességet.

Italajánlat:

Pezsgő (mi más?...)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+35+25 perc
+3 óra szikkasztás
+6-8 óra fagyasztás

Energiatartalom:

350 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Gazdag rizssaláta
tojással

Narancsos
Pavlova-torta

Mimóza
tojássaláta

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: