2017. június 29.
Péter, Pál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sonkás és
sajtos roló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 tojássárgája
  • 250 g főtt sonka
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. mustár
  • 1 ek. tejszínes torma
  • só, bors
  • 250 g tejszínes krémsajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g dió
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1 kis csokor snidling
  • néhány saláta- vagy bazsalikomlevél

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastag, 20x50 cm-es lapra nyújtjuk, 2 cm széles csíkokra vágjuk, és vékonyan megkenjük hideg vízzel. Csiga-spirálvonalban haladva, úgy, hogy ne maradjon az egyes „kanyarulatok” között hézag, feltekerjük a tésztacsíkokat 24 fém habtölcsérre, majd lazán gurítunk egyet rajtuk, hogy jól „zárjanak".

2. A tepsire fektetjük a rolókat, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és 20 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a formákat a tésztarolókból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A sajtkrémhez a krémsajtot habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört a fokhagymát, a finomra vágott diót, a felaprózott petrezselymet és snidlinget, ízlés szerint sót és borsot. Nagy méretű csillagcsőrrel „összeszerelt” habzsákba szedjük, és megtöltünk vele 12 roládot.

4. A sonkakrémhez a sonkát kisebb darabokra vágjuk, aprítógépbe szórjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt és a tormát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, finom péppé zúzzuk. Habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a maradék 12 roládot. Csillag vagy gúla alakzatban tálra rendezzük őket, fogyasztásig hidegen tartjuk. Néhány saláta- vagy bazsalikomlevélkével díszítve tálaljuk.

Tippek:

− Mélyhűtött leveles tészta helyett friss leveles tésztatekercsből is készíthetjük (a hűtőpultokban keressük).
− A roládokat jó előre megsüthetjük, konyharuhával letakarva száraz, hűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk, hogy ropogósak maradjanak (akár 1 hétig is kibírják), vagy kihűlés után papírtálcára sorakoztatjuk őket, nejlonzacskóba csomagoljuk, és mélyhűtjük. Hónapokig eltarthatók, felhasználás előtt kb. 1 óra alatt szobahőmérsékleten tökéletesen felengednek, és a frissel egyenértékűen használhatók.
− Idő híján készíthetjük készen vásárolt tésztarolókból is, bár frissen sütve az igazi.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 óra (a tészta felengedési ideje)

Energiatartalom:

143 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Gombás táska

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Sonkás táska
és stangli

Karalábé-retek-
alma saláta

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Spenótos-
tojásos rétes

Húsos
lilahagymatorta

Káposztás táska

Sonkakrémes
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: