2017. augusztus 20.
István napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sonkás és
sajtos roló

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 500 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 tojássárgája
  • 250 g főtt sonka
  • 1 dl tejszín
  • 1 kk. mustár
  • 1 ek. tejszínes torma
  • só, bors
  • 250 g tejszínes krémsajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g dió
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 1 kis csokor snidling
  • néhány saláta- vagy bazsalikomlevél

1. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 1 óra). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütőbe való nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastag, 20x50 cm-es lapra nyújtjuk, 2 cm széles csíkokra vágjuk, és vékonyan megkenjük hideg vízzel. Csiga-spirálvonalban haladva, úgy, hogy ne maradjon az egyes „kanyarulatok” között hézag, feltekerjük a tésztacsíkokat 24 fém habtölcsérre, majd lazán gurítunk egyet rajtuk, hogy jól „zárjanak".

2. A tepsire fektetjük a rolókat, tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és 20 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a formákat a tésztarolókból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A sajtkrémhez a krémsajtot habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört a fokhagymát, a finomra vágott diót, a felaprózott petrezselymet és snidlinget, ízlés szerint sót és borsot. Nagy méretű csillagcsőrrel „összeszerelt” habzsákba szedjük, és megtöltünk vele 12 roládot.

4. A sonkakrémhez a sonkát kisebb darabokra vágjuk, aprítógépbe szórjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt és a tormát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, finom péppé zúzzuk. Habzsákba szedjük, és megtöltjük vele a maradék 12 roládot. Csillag vagy gúla alakzatban tálra rendezzük őket, fogyasztásig hidegen tartjuk. Néhány saláta- vagy bazsalikomlevélkével díszítve tálaljuk.

Tippek:

− Mélyhűtött leveles tészta helyett friss leveles tésztatekercsből is készíthetjük (a hűtőpultokban keressük).
− A roládokat jó előre megsüthetjük, konyharuhával letakarva száraz, hűvös helyen, de nem a hűtőben tároljuk, hogy ropogósak maradjanak (akár 1 hétig is kibírják), vagy kihűlés után papírtálcára sorakoztatjuk őket, nejlonzacskóba csomagoljuk, és mélyhűtjük. Hónapokig eltarthatók, felhasználás előtt kb. 1 óra alatt szobahőmérsékleten tökéletesen felengednek, és a frissel egyenértékűen használhatók.
− Idő híján készíthetjük készen vásárolt tésztarolókból is, bár frissen sütve az igazi.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 1 óra (a tészta felengedési ideje)

Energiatartalom:

143 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Gazdag rizssaláta
tojással

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Krémsajtos-
olívás papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Húsos
lilahagymatorta

Káposztás táska

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtos-sonkás
papucs

Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: