2018. szeptember 23.
Tekla napja van

TORTÁK > Házias torták

 A svájciak nem csupán égbe szökő hegyeikre, kristálytiszta tavaikra, preciziós óráikra, pompás sajtjaikra és még pompásabb csokoládéjukra lehetnek büszkék, hanem erre a szerény megjelenésű, ám annál finomabb tortára is, amelyet egész éven át sütnek, de húsvétkor mindenképpen ott a helye az ünnepi asztalon.


Fotó: Hemző Károly

Svájci
sárgarépatorta
Eredeti neve: Rüeblitorte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1-1 (bio)citrom és -narancs reszelt héja
  • 7 tojás
  • 220 g sárgarépa
  • 120 g hámozott, darált mogyoró
  • 120 g hámozott, darált mandula
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g finomliszt
  • 1kk. sütőpor
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 100 g+200 g finomított kristálycukor vagy porcukor
  • A mázhoz és a díszítéshez:
  • 1 kisebb citrom
  • 300 g+1 kk. porcukor a nyújtáshoz
  • 3 ek. cseresznyepálinka
  • 100 g narancssárga marcipánmassza
  • 50 g halványzöld marcipánmassza
A
B
C

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A tojásokat megmossuk. A citromot és a narancsot forró, folyó víz alatt gondosan megsikáljuk, szárazra töröljük. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. Összevegyítjük a mogyorót, a mandulát és a zsemlemorzsát, aztán hozzáadjuk a lisztben (habverővel) egyenletesen elkevert sütőport és őrölt fűszereket.

2. A tojásokat kettéválasztjuk. 5 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény, majd 100 g apránként hozzáadott cukorral tömör-fényes habbá verünk. 7 tojássárgáját habosra keverünk 200 g cukorral, belereszeljük a citrom és a narancs héját. Beleforgatjuk a hab 1/3-át, aztán a maradék habbal felváltva a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a sárgarépát, és lazán összedolgozzuk (A).

3. A masszát a formába öntjük, többszörösen összehajtott konyharuhára helyezve, néhányszor szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy a massza egyenletesen kitöltse, és középső rácsálláson 50-55 percig sütjük (tűpróba!). A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva teljesen kihűlni – így szép sima alja lesz a torta teteje –, aztán konyharuhával letakarjuk, és 1 napig pihentetjük.

4. A mázhoz a citrom levét kinyomjuk, átszűrjük. 300 g porcukrot, 4 ek. citromlét és a cseresznyepálinkát fakanállal sűrű krémmé keverjük (az alkohol elpárolog, így gyerekre sem ártalmas!). A torta alá sütőpapírral letakart tepsit/tálcát helyezünk, aztán határozott mozdulattal a torta közepére öntjük a mázat, és egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy az oldalán szépen-ritkásan lefolyjon. Hűvös, levegős helyen további 1 napig száradni hagyjuk.

5. A díszítéshez a marcipánt erőteljesen átgyúrjuk (kezünk melegétől jól formálhatóvá válik). A narancssárgából ujjnyi vastag rudat sodunk, 20 db 1 cm vastag szeletkére vágjuk, majd tenyerünk-ujjaink között, egyik végén elkeskenyedő, répaformára sodorjuk, és villával berovátkázzuk. A zöld marcipánt 1 kk. porcukorral meghintett munkalapon kinyújtjuk, és almalyukasztóval (vagy gyűszűvel) 20 pici korongot szúrunk ki belőle. Levélkéket formázva összecsippentjük őket (B), és egyet-egyet a répák vastagabb végére nyomkodunk (C).

6. Miután a máz kissé megkötött (1,5-2 óra), kijelöljük a torta tetején a szeletek helyét, szegélyét és közepét kirakjuk a marcipánrépákkal, és hagyjuk a mázat egészen megdermeni.
Kiadós, sokáig eláll, máz nélkül jól viseli a mélyhűtést.

Tippek:

− Narancssárga marcipánmassza híján készíthetjük úgy is, hogy 150 g fehér marcipánt néhány csepp ételfestékkel magunk színezünk meg, vagy sárga és piros marcipánmasszát fele-fele arányban, kézzel, alaposan összedolgozunk-gyúrunk.
− Levélkék gyanánt használhatunk meghámozott, felezett zöld pisztáciaszemeket is.
− Cukormáz helyett 100 g felolvasztott, 2 ek. napraforgóolajjal elkevert tortabevonó fehér- vagy étcsokoládét is használhatunk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, fűszeres desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 2 nap pihentetési idő

Energiatartalom:

368 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-retek-
alma saláta

Túrós zöldségtorta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Avokádókrém
paprikaladikban

Krémsajtos-
olívás papucs

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Spenótos
omlett-tekercs

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: