2018. november 16.
Ödön napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Kapros-túrós batyu

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 1+2 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kk.+80 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 8 ek. olaj + 1 kk. a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 csokor kapor
  • 2 tojás
  • 120 g porcukor
  • 500 g tehéntúró

1. A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. cukrot, felfuttatjuk, majd a tálba szitált liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék 2 dl langyos tejet, 1 csipet sót, 80 g cukrot, 2 tojássárgáját, végül az olajat, és robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. A töltelékhez a kaprot leöblítjük, zöldjét finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a tojássárgákkal, a porcukorral és a kaporral együtt a túróhoz keverjük.

3. A tésztából 2 cipót formálunk, lisztezett deszkán (egymást követően) 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk, majd 2x12, azaz 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, egymással szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk, és 20-25 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

4. A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a batyuk tetejét, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (20-25 perc). A formában hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghinthetjük fátyolnyi porcukorral.

Változatok:

– A túrótöltelékbe kapor helyett tehetünk 50 g mazsolát, 1 biocitrom/narancs reszelt héját, valamint 1-2 tasak bourbon vaníliás cukrot is.
– Túró helyett tölthetjük káposztával is: 500 g fehér káposztát megreszelünk, fél órára kissé besózzuk, majd kinyomkodjuk, és 2-3 ek. cukor hozzáadásával megpirítjuk 2-3 ek. olajban (alapíze édeskés, a cukor mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk).
– Olaj helyett használhatunk 80 g lágy vajat/margarint is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

176 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Erdeigomba-
torta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Avokádókrém
paprikaladikban

Fasírtmuffin

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sajtkrémes
mártogató

Szilvás
rózsatorta

Sonkás táska
és stangli

Nektarinos-
túrós kocka

Zöldséges rétes

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: