2017. november 23.
Kelemen napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Elendel

Áfonyás-
csokis keksz
Eredeti neve: Drop cookie

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 100 g aszalt áfonya
  • 100 g étcsokoládé vagy süthető csokilencse
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • 150 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 1 ek. vaníliakivonat vagy -esszencia
  • porcukor a szóráshoz

1. Az áfonyát és a csokoládét apró darabokra vágjuk (süthető csokilencsék-cseppek nagyobb élelmiszerüzletekben kaphatók). Elkeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, átszitáljuk.

2. Kibélelünk sütőpapírral 2 nagy tepsit/sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra (légkeveréssel 160 °C-ra).

3. A vajat/margarint és a barnacukrot habosra kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán a vaníliakivonatot/-esszenciát, majd a lisztet, végül az áfonyát és a csokoládét, lyukas fakanállal alaposan összekeverjük.

4. 2 kiskanállal vagy kis méretű, félig „megmerített”, fagylaltadagolóval – tisztes távolságra egymástól, mert sülés közben megnőnek és kissé szétterülnek – nagyobb diónyi halmokat (12-15 darabot) sorakoztatunk a tepsikre, és 14-15 percig sütjük. A tepsikben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csinosítjuk, tetejüket megszórhatjuk fátyolnyi porcukorral. Jól záródó fém vagy műanyagdobozban tárolva sokáig elálló, finom aprósütemény.

Változatok:

Áfonya helyett készíthetjük aszalt meggyel vagy szilvával is; a masszába keverhetünk, 50-80 g durvára vágott mogyorót, diót is. 

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

109 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Papikné Veress Andrea
2015. 03. 17. 11:52
Elkészítettem, nagyon finom lett. Köszönöm szépen. Üdvözlettel: Papikné Veress Andrea

Hasonló receptek


Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Avokádókrém
paprikaladikban

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Túrós zöldségtorta

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótos
omlett-tekercs

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Csokoládés-
narancsos szív

Spenótos papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: