2017. október 17.
Hedvig napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Pikáns sertésfodor
tavaszi körettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • A páchoz:
  • 2-3 kisebb csípős paprika
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl (classico) olívaolaj
  • Továbbá:
  • 8 vékony szelet (800 g) sertéscomb
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl fehérbor
  • A körethez:
  • 500 g fehér- és zöldspárga vegyesen
  • 2 csokor újhagyma (az egyik lila)
  • 1 csokor zsenge sárgarépa (5-6 db)
  • 2 ek. olaj
  • 1/2 dl fehérbor vagy húsleves
  • 1 kis csokor petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A páchoz megmossuk a paprikákat, kettévágjuk, a csípősségért „felelős” magjokat-ereket ízlés szerint meghagyjuk vagy (részben) eltávolítjuk, majd finomra felaprózzuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, a meghámozott és áttört fokhagymát, végül az olívaolajat.

2. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra törölgetjük (ha túl vastagok, folpackkal letakarva kissé kiverjük őket), majd minden szeletet 2 hosszanti csíkra vágunk (A). Mindkét oldalukat megkenjük a páccal (B), üveg- vagy porcelántálba fektetjük őket, gondosan letakarjuk, betesszük a hűtőszekrénybe, és egy egész éjszakán át pácoljuk-pihentetjük.

3. A körethez megtisztítjuk a sárgarépát és a hagymát, a kétféle spárgát megmossuk. A fehérspárga „héját” burgonyahámozóval lehántjuk, majd leöblítjük, a zöldet nem szükséges meghámozni. Fás végüket és a spárgafejeket levágjuk, ez utóbbiakat félretesszük, a spárgasípokat pedig 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A sárgarépát és a hagyma felét rézsútosan felkarikázzuk, a többit (zöldjével együtt kb. 10 cm hosszan) egészben hagyjuk.

4. 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymakarikákat, rádobjuk a sárgarépát és a felaprózott spárgát, erős tűzön 3-4 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a borral/húslevessel, lazán összekeverjük, a tetejére tesszük a spárgafejeket és a hagymaszálakat. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, nem kevergetve, inkább csak rázogatva a serpenyőt, puhára pároljuk (15 perc), Tálalásig melegen tartjuk.

5. Mivel a paradicsom és a paprika könnyen megég, „letakarítjuk” a pác sűrűjét a húscsíkokról (C), majd 3-4 cm szélességben, fodorszerűen „összehajtogatjuk” (D), és fogvájóval megtűzzük, kissé össze is nyomkodjuk (E). Meghintjük őket sóval és frissen őrölt borssal, nagyobb serpenyőben, 2 ek. felforrósított olajban minden oldalukon, azaz 4x4 percig sütjük (F). Alájuk öntjük a bort/húslevest és a páclé „sűrűjét”, majd félig lefedve 10 percig pároljuk.

6. Csinosan tálra rendezzük a húsfodrokat, részlegesen bevonjuk őket a pecsenyelével, és petrezselyem- vagy póréhagyma-bóbitával díszítjük. A köretet nem túl mély tálba szedjük, és a finomra vágott petrezselyemmel meghintve kínáljuk.

Tippek:

Pórébóbitát úgy készítünk, hogy a karcsú póréhagymát (vagy vastagabb újhagymaszárat) kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, majd 3,5-4 cm mélyen, többször, több helyen bemetsszük, és jégkockákkal erősen lehűtött vízbe dobjuk. 5-10 perc múlva a hagyma virágszerűen kinyílik.

Változatok:

Sertéshús helyett borjúcombból is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 12 óra pácolási idő

Energiatartalom:

563 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Spenótos-
tojásos rétes

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: