2017. augusztus 20.
István napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Hemző Károly

Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka

Hozzávalók 24 kockához:

  • 50 g mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 200 g darált mák
  • 200 g hámozatlan, darált mogyoró
  • 50 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 6 tojás
  • 140+60 g kristálycukor
  • 180 g lágy vaj/margarin
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 150 g málna- vagy ribizlilekvár
  • A krémhez:
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 750 g tehéntúró
  • 5 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 1 (bio)citrom héja és leve
  • 7,5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 1 doboz őszibarackbefőtt (820-850 g)
  • 3-4 kivi
  • 1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor

1. A tésztához a mazsolát beáztatjuk a rumba. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a mákot, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 140 g apránként hozzáadott kristálycukorral habbá verjük.

2. A vajat/margarint kikeverjük 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákos keverékkel felváltva a tojáshabot, végül a rummal együtt a mazsolát, és a tepsibe simítjuk. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán két lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük), és megkenjük vele a lapok vágott felületét.

3. A krémhez a túrót kétszer krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A zselatint beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. A tojássárgákat gőz fölött habosra keverjük a kristálycukorral, a citrom reszelt héjával és levével, lehúzzuk a tűzről. A zselatint jól kinyomkodjuk, olvadásig keverjük a krémben, aztán több részletben beleforgatjuk a túrót, végül a kemény habbá vert tejszínt.

4. Arányosan elosztva megkenjük a krémmel a tésztalapokat, egymásra illesztjük-nyomkodjuk őket, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira a krém, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk).

5. Tálalás előtt egy órával a díszítéshez az őszibarackokat leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük (levüket megtartjuk), és vékony szeletekre vágjuk. A kiviket meghámozzuk, felszeleteljük, majd kissé egymásra csúsztatva, az őszibarackkal felváltva a sütemény tetejére csinosítjuk. 2,5 dl befőttléből és a tortabevonóporból elkészítjük a zselét, és széles ecsettel/kis merőkanállal, kisebb adagokban bevonjuk vele a gyümölcsöket. 1/2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, végül 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint formára-méretre vágva kínáljuk.

Tippek:

Gyümölcsök és bevonat nélkül pompásan viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt 4-5 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, csak azután díszítjük.

Változatok:

Kisebb szemű, megtisztított friss eperrel is készíthetjük: az eperszemeket egészben vagy félbevágva elrendezzük a sütemény tetején, és piros tortabevonóból készített zselével vonjuk be, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Édeskés pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+12+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

425 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Töltött tojás-
változatok

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Spenótos pulykarolád

Spenótos-
tojásos rétes

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: