2017. április 28.
Valéria napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták


Fotó: Hemző Károly

Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka

Hozzávalók 24 kockához:

  • 50 g mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 200 g darált mák
  • 200 g hámozatlan, darált mogyoró
  • 50 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 6 tojás
  • 140+60 g kristálycukor
  • 180 g lágy vaj/margarin
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 150 g málna- vagy ribizlilekvár
  • A krémhez:
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 750 g tehéntúró
  • 5 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • 1 (bio)citrom héja és leve
  • 7,5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 1 doboz őszibarackbefőtt (820-850 g)
  • 3-4 kivi
  • 1 tasak színtelen (12 g) tortazselépor

1. A tésztához a mazsolát beáztatjuk a rumba. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a mákot, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 140 g apránként hozzáadott kristálycukorral habbá verjük.

2. A vajat/margarint kikeverjük 60 g kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a fűszerekkel. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákos keverékkel felváltva a tojáshabot, végül a rummal együtt a mazsolát, és a tepsibe simítjuk. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán két lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, átszűrjük), és megkenjük vele a lapok vágott felületét.

3. A krémhez a túrót kétszer krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A zselatint beáztatjuk 2 liter hideg vízbe. A tojássárgákat gőz fölött habosra keverjük a kristálycukorral, a citrom reszelt héjával és levével, lehúzzuk a tűzről. A zselatint jól kinyomkodjuk, olvadásig keverjük a krémben, aztán több részletben beleforgatjuk a túrót, végül a kemény habbá vert tejszínt.

4. Arányosan elosztva megkenjük a krémmel a tésztalapokat, egymásra illesztjük-nyomkodjuk őket, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira a krém, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk).

5. Tálalás előtt egy órával a díszítéshez az őszibarackokat leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük (levüket megtartjuk), és vékony szeletekre vágjuk. A kiviket meghámozzuk, felszeleteljük, majd kissé egymásra csúsztatva, az őszibarackkal felváltva a sütemény tetejére csinosítjuk. 2,5 dl befőttléből és a tortabevonóporból elkészítjük a zselét, és széles ecsettel/kis merőkanállal, kisebb adagokban bevonjuk vele a gyümölcsöket. 1/2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, végül 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint formára-méretre vágva kínáljuk.

Tippek:

Gyümölcsök és bevonat nélkül pompásan viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt 4-5 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, csak azután díszítjük.

Változatok:

Kisebb szemű, megtisztított friss eperrel is készíthetjük: az eperszemeket egészben vagy félbevágva elrendezzük a sütemény tetején, és piros tortabevonóból készített zselével vonjuk be, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Édeskés pezsgő vagy desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+12+12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

425 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Ringlis
töltött tojás

Túrós zöldségtorta

Mimóza
tojássaláta

Majonézes
tojássaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Töltött tojás-
változatok

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkakrémes
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: