2017. október 19.
Nándor napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-olívás
újkrumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g apró szemű újkrumpli
  • 15-20 szem rózsabors
  • 2 ek. fehérborecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 szem fekete olívabogyó
  • 15 szem chilipaprikával töltött zöld olívabogyó
  • 2 nagyobb, kemény paradicsom
  • 2 dús szál bazsalikom

1. A krumplit megmossuk, enyhén sós vízben, félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (15-18 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk.

2. Az öntethez a boreceteben és 4 ek. vízben olvadásig keverünk 1/2 kk. sót, apránként beledolgozzuk az olívaolajat, végül a meghámozott, áttört fokhagymagerezdeket és a durvára tört rózsaborsot, meglocsoljuk vele a krumplit.

3. Kiemeljük a levükből az olívabogyókat, lecsepegtetjük, a krumplihoz adjuk. Csinos, nem túl mély tálba csúsztatjuk, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át pihentetjük-érleljük.

4. Tálalás előtt a paradicsomokat megmossuk, karcsú gerezdekre szeljük. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk, és lazán a krumplihoz keverjük. A tál szegélyét kirakjuk a paradicsomgerezdekkel, végül a félretett bazsalikommal díszítve kínáljuk. Hirtelensültek, grillezett húsok ideális kísérője.

Megjegyzések:

− Mivel a bazsalikom gyorsan elszíneződik, csak közvetlenül fogyasztás előtt aprózzuk fel és adjuk a salátához!
− Gazdagíthatjuk 1 közepes, felkarikázott lilahagymával, 6-8 eltördelt olajos ringlivel is.
− Borecetes-olajos, azaz vinaigrette-öntet (ejtsd: vinegrett) helyett készíthetjük joghurtmártással is: 4 dl natúr joghurtban elkeverünk ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 1-2 gerezd áttört fokhagymát és 1 ek. (kész) bazsalikompestót, a saláta tetejét pedig megszórjuk 1-2 ek. pirított tök- vagy napraforgómaggal.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 1 óra érlelési idő

Energiatartalom:

318 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Grépfrút-dió-
póré saláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Marinált zöldségek

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak

Zöldbabcsokor
paprikával

Zöldbabos-
paradicsomos babsaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Tavaszi
vegyes saláta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: