2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Senkit se riasszon el a hozzávalók sokasága, mert ez mennyei sütemény voltaképpen olcsó, nagyon kiadós, ráadásul egyszerűen elkészíthető (csak a kelesztés és a sütés időigényes). Nyári vasárnap délutánra való, igazi házi-családi sütemény. Másnap is finom – már ha marad belőle...


Fotó: Hemző Károly

Nektarinos-
túrós kocka

Hozzávalók kb. 24 kockához:

  • 1,25 dl tej
  • 1/2 kk.+50 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 300 g finomliszt
  • 1 tojás
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 2 kg magvaváló nektarin
  • 8 babapiskóta
  • 100 g fahéjas porcukor a szóráshoz
  • 750 g krémtehéntúró
  • 2,5 dl tejföl
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojás
  • 1 (bio)citrom reszelt héja

1. A tésztához fellangyosítjuk a tejet, elkeverjük 1/2 kk. porcukorral és a beletördelt élesztővel, felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, a liszt peremére szórunk 50 g porcukrot és 1 csipet sót. A mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és a kissé felvert tojást, majd középről kifelé haladva fakanállal összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint, és a robotgép dagasztóbetétéjével fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Tetejét megszórjuk 1 kk. liszttel, folpackkal letakarjuk (hogy meg ne kérgesedjen a tészta teteje), és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. Közben megmossuk a nektarint, szárazra töröljük. A babapiskótákat vastagabb nejlontacskóba tesszük, és nyújtófával vagy húsverővel finom morzsává törjük.

3. Az öntethez simára keverjük a túrót, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a pudingport, egyenként a tojásokat, végül a reszelt citromhéjat.

4. A mélyebb, zománcos sütőtepsit „megpöttyözzük” margarinnal (hogy jól tapadjon rá a papír), kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, a tepsibe fektetjük, széleit felmagasítjuk, és megszórjuk a babapiskótamorzsával.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C). A nektarinszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre szeljük, majd a tésztára terítjük, és egyenletesen bevonjuk a túrókrémmel.

6. Középső bordamagasságon 1 órán át (légkeveréssel 35-40 percig) sütjük (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd papírostul sütőrácsra húzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor 6x6 cm-es kockákra vágjuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Tippek:

Kényeztetésképpen kevés jó minőségű őszibarackvodkával illatosított, vaníliás cukorral édesített, krémes állagúra felvert tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Készíthetjük szilvával is, ez esetben szilvapálinkát használunk a tejszín ízesítésére.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

254 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges rétes

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tökmagos-
sajtos stangli

Toszkán olívás
lapos kenyér

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Sajtkrémes
mártogató

Szilvás rózsatorta

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: