2017. augusztus 20.
István napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Remek íztársítás a szalonnaburokban sült, elomló szűzpecsenye és az üdítő, kapros-mustáros uborkaköret. Ha ráadásul még újkrumpli is kerül a tányérra,
az már maga a gyönyörűség.


Fotó: Hemző Károly

Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb sertésszűzpecsenye (kb. 700 g )
  • só, bors
  • 8-10 vékony szelet bacon vagy szalonna
  • 4+2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kg kígyóuborka
  • 1 csokor lila újhagyma
  • 600 g burgonya vagy újkrumpli
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2 zöldségleveskocka
  • 2 ek. enyhén csípős mustár
  • 2,5 dl tejszín
  • 3-4 ek. ételsűrítő granulátum
  • 6-8 koktélparadicsom

1. A húst leöblítjük, gondosan lefejtjük róla − a szűzpecsenyére jellemző − ezüstös hártyát. Megszórjuk frissen őrölt borssal (sózni nem szükséges, mert a szalonna eredendően sós), betekerjük a szalonnaszeletekbe, majd vékony zsineggel, néhány hurkolással, lazán, sonkaszerűen megkötözzük. A fokhagymát meghámozzuk.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, élénk tűzön körbepirítjuk benne a húst. Aláöntjük a bor felét, mellédobunk 4 gerezd fokhagymát, és fedő alatt, olykor megforgatva 20 percig pároljuk.

3. Közben a zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát nem túl apróra felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Az uborkákat (kivételesen) meghámozzuk, félbevágjuk, magjaikat karalábévájóval vagy kiskanállal kiemeljük, majd hosszanti irányban még egyszer kettévágjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük. A lilahagymát felaprózzuk, a vastag kaporszárakat eltávolítjuk, néhány szakállkát félreteszünk a díszítéshez.

4. Mélyebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat/margarint, beleforgatjuk a hagymát, hozzáadjuk a maradék 2 gerezd áttört fokhagymát, (ollóval) beleaprítjuk a kapor felét, és élénk tűzön kissé megpirítjuk. Rádobjuk az uborkát, fedő alatt 10 percig pároljuk. Felöntjük 2 dl vízzel, hozzákeverjük az elmorzsolt leveskockákat, a mustárt, a tejszínt és az ételsűrítőt, jól összeforraljuk, végül a maradék, felaprított kaporral illatosítjuk, és fedő alatt melegen tartjuk.

5. A húst vágódeszkára emeljük, 5-8 percig alufólia alatt pihentetjük. A pecsenyelét összeforraljuk a maradék borral. A burgonyát leszűrjük. A miniparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk.

6. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, tálra rendezzük. Mellé-körészedünk néhány kanál tejszínes-kapros uborkát és burgonyát, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyelével, végül a paradicsommal és a félretett kaporszálakkal díszítjük. A maradék uborkát és burgonyát külön tálban kínáljuk hozzá.

Megjegyzések:

Ételsűrítő-granulátumot nagyobb élelmiszerüzletekben vásárolhatunk; ennek híján 1/2 dl hideg vízben feloldott 1 púpozott ek. étkezési keményítővel forraljuk össze-sűrítjük a mártást.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

852 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Tejszínben sült
újkrumpli

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Majonézes
tojássaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Sajtkrémes
mártogató

Húsos
lilahagymatorta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: