2017. május 26.
Fülöp napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A zsenge tavaszi-nyáreleji zöldségekből − élen a fenséges spárgával −, a karakteres füstölt nyelvből és az érett-markáns rokfortból feledhetetlen tortát süthetünk, amelyet előételként, köretként, sőt különleges italkorcsolyaként is kínálhatunk –
ez utóbbi esetben 12 vékonyabb szeletre, vagy (a formában hagyva) nagyobb
falatnyi kockákra vágjuk.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Hozzávalók 8 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
  • 1 kk. tejföl
  • 1/2 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 250 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 szál zsenge sárgarépa
  • 100 g főtt, füstölt marhanyelv
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • só, bors
  • 100 g érett rokfort vagy kecskesajt
  • 2,5 dl tejföl
  • 3 tojás
  • szerecsendió

1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a felsorolt hozzávalókkal, cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A spárgasípok fás szárvégét levágjuk, a díszítéshez 8 spárgafejet 7-8 cm-es szárával egyben hagyunk, a többit 2-3 cm-es darabokra aprítjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felkarikázzuk, a sárgarépát és a nyelvet 1x1 cm-es kockákra aprózzuk. A petrezselyemleveleket finomra vágjuk.

3. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a zöldborsót, a répát és a felaprózott spárgát, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére fektetjük a 8 spárgafejet, és fedő alatt, nem kevergetve, csak meg-megrázogatva az edényt, 5 percig pároljuk, levét fedő nélkül elfőzzük. Hagyjuk kihűlni, a spárgafejeket félretesszük, a többiben lazán elkeverjük a nyelvet.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük-nyomkodjuk. Szegélyét körbevágjuk, alját villával sűrűn megszurkáljuk. Beleterítjük a zöldségragut, tetejét csillagalakban kirakjuk a félretett spárgafejekkel, végül rámorzsoljuk a sajtot.

5. Az öntethez elkeverjük a tejfölt a tojásokkal, ízlés szerint sóval, borssal, csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval és a petrezselyemmel, majd egyenletesen a töltelék tetejére öntjük, és 45-50 percig sütjük (tűpróba!). Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom, különleges.

Italajánlat:

Félszáraz borok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

429 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Camembert
sajtfalatkák

Erdeigomba-
torta

Tatárbifsztek

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Fasírtmuffin

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Spárgamimóza
sajtmártással

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás
spárgagratin

Spenótos papucs

Spárgás
tojáslepény

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: