2018. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Epres-krémes
palacsintakendő

Hozzávalók 8 palacsintához:

  • 100 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. rum
  • A mártáshoz és a töltelékhez:
  • 500 g eper
  • 100+50 g porcukor
  • 1 citrom
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • 4 citromfű- vagy mentabóbita

1. A palacsintákhoz  simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 percet pihentetjük. Ezután elkeverjük benne az olajat és a rumot, ha túl sűrű volna, egy kevés buborékos ásványvízzel/szódavízzel hígítjuk, és 8 palacsintát sütünk belőle.

2. A mártáshoz az epret megmossuk, megtisztítjuk, félbe-negyedbe vágjuk, mélyebb tálkába tesszük. Meghintjük 100 g porcukorral és a citrom átszűrt levével, lefedjük, 30 percig pácoljuk-érleljük, majd levével együtt, lábaskába szedjük. Fedő nélkül 5 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak felforraljuk-besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

3. A töltelékhez a pudingporból, a tejből és a maradék 50 g porcukorból krémet főzünk, hagyjuk langyosra hűlni, aztán belekeverjük a rumot (ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk, illetve rumaromát használunk!), és arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Zsebkendőszerűen összehajtjuk, nagyobb tálra vagy 4 kistányérra fektetejük őket, bevonjuk a forró epermártással, és citromfű- vagy mentabóbitákkal díszítve kínáljuk. Melegíthető!

Fontos:

Ha cserép-/tűzálló üveg tálban raktuk le az ételt, és sütésig a hűtőszekrényben tároltuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert a nagy hőmérsékletkülönbség miatt elpattanhat a tál!

Tippek:

Jó vendégváró, mert a töltött palacsintákat előre elkészíthetjük, majd 1 nagyobb vagy 4 tűzálló tálkába fektetjük, és tálalás előtt 200 °C-ra előmelegített sütőben (vagy mikróban) néhány perc alatt átforrósítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 30 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

193 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Orosz
csirkehússaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tésztában sült
vagdalt

Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Erdeigomba-
torta

Burgundiai
rokfortos körte

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: