2017. augusztus 23.
Bence napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 250 g barna sampinyon vagy erdei gomba
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 20+20 g vaj/margarin
  • 20 g finomliszt
  • 2 dl tej
  • 1-2 csipet chilipor
  • 2 tojássárgája
  • 50 g reszelt edami vagy ementáli sajt
  • 1 karcsú bagett (kb. 300 g)
  • 1/2 piros húsú paprika

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a gombát vékonyan felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, fedő nélkül, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, aztán lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval és frissen őrölt borrsal, végül hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet.

2. A besamelhez 20 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, és sűrűsödésig főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chiliporral fűszerezzük, majd elkeverjük a tojássárgákkal és a sajttal, azaz Mornay-mártást készítünk. 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többiben elkeverjük a gombát.

3. A bagettet 8-12 rézsútos szeletre vágjuk, rácsra sorakoztatjuk, egyik oldalukat grillsütőben megpirítjuk. Megfordítjuk őket, megkenjük a maradék 20 g vajjal/margarinnal, és világossárgára sütjük. Arányosan elosztva tetejükre halmozzuk a gombát, megszórjuk a félretett sajttal, és már csak annyi időre tesszük vissza a grillsütőbe, amíg a tetejükre olvad a sajt. Paprikaszeletkékkel díszítve azonnal tálaljuk.

Tippek:

Ha nem erdei gombából készítjük, a gombaragut 10 g szárított, finomra tört erdei gombával illatosíthatjuk.

Változatok:

Gomba helyett gazdagíthatjuk egyéb finomságokkal is (cukkini, kaliforniai paprika, padlizsán, maradék sült hús, szárnyasmáj, sonka stb.).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

449 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes falatkák

Spenótos papucs

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Tramezzini mortadellával
és paradicsommal

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sonkás és
sajtos roló

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Túrós zöldségtorta

Ligúr spenótos
melegszendvics

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: