KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Héjában sült újkrumpli
túrós-zöldséges mártogatókkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg apró szemű újkrumpli
- 1 ek. olaj
- 1/2 kk. durva szemű tengeri só
- A mártogatókhoz:
- 200 g sovány, natúr krémsajt
- 200 g sovány, krémes állagú túró
- 200 g natúr joghurt
- só, őrölt fehér bors
- 200 g kígyóuborka
- 4-5 szem retek
- 4-5 szál kapor
- 12-15 szál snidling
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mandulapálcika
- 1-2 szál petrezselyem
1. Az újkrumplit beáztatjuk hideg vízbe, alaposan megmossuk - ha marad rajta valamennyi héj, nem baj! - lecsepegtetjük. Mélyebb teflonserpenyőbe/wokba szórjuk, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a sóval, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve-rázogatva aranybarnára sütjük (30 perc).
2. A mártogatókhoz a krémsajtot, a túrót és a joghurtot simára keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, két részre osztjuk.
3. Az uborkát megmossuk, csíkosan meghámozzuk, 2-3 szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit szálasra reszeljük, szitakanálban lecsepegtetjük. A retket megtisztítjuk, vékony karikákra, majd csíkokra szeleteljük. A zöldfűszereket leöblítjük, finomra aprítjuk, mindegyikből félreteszünk egy keveset a díszítéshez. A fokhagymát meghámozzuk, a mandulát darabosra vágjuk.
4. Az uborkát kinyomkodjuk, majd a mandulával, az áttört fokhagymával és a kaporral az egyik adag krémhez keverjük, uborkaszeletekkel és kaporral díszítjük. A retket és a snidlinget a másik adag krémhez adjuk, retekkel és snidlinggel díszítjük. A krumplit tálra púpozzuk, petrezselyemmel vidámítjuk, és a kétféle mártogatóval önálló ételként kínáljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé