2018. június 18.
Levente napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Papírvékonyságú rétestészta helyett leveles tésztából tekerjük ezt az illatos, kissé „testesebb” rétest, amelyet a franciák leleményének köszönhetünk. Ezerféle töltelékkel, édesen és sósan egyaránt élvezetes, de a mák és cseresznye/meggy együttese különösen finom párosítás.


Fotó: Hemző Károly

Mákos-meggyes rétes

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 400 g mélyhűtött leveles tészta
  • 1 kg érett meggy vagy cseresznye
  • 200 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • porcukor a szóráshoz
A
B
C
D
E

1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1 óra). Közben a cseresznyét/meggyet megmossuk, szárát kitörjük, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük. A mákot összekeverjük a porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a gondosan megmosott citrom reszelt héjával.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeverés 170 °C). Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40-cm-es sütőlapot/tepsit. A tésztát (ha nem eleve kétlapos a csomag) két részre vágjuk. Az egyiket patyolattiszta, liszttel beszórt konyharuhán szép vékony, kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk (A). A széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva meghintjük a tésztát a mákos-fűszeres keverék felével (B), aztán egyenletesen megszórjuk a cseresznye/meggy felével, és megpöttyözzük a tejföl felével (C).

3. Felénk eső oldalán, 3-4 cm-es szélességben felhajtjuk a töltelékre a tésztát, aztán 3-4 cm szélesen ráhajtjuk a két oldalsó tésztaszélet, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük (D). Úgy, hogy hajtogatott oldala kerüljön alulra, óvatosan a sütőlapra/tepisbe görgetjük-gurítjuk.

4. A maradék hozzávalókkal megtöltjük és feltekerjük a maradék tésztát, és a sütőlapra/tepsibe helyezzük. Mindkét rúd tetejét megkenjük a tojássárgájával (E), villával megszurkáljuk, és középső bordamagasságon 30-35 percig sütjük. A sütőlapon/tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és 3-4 cm széles, kissé rézsútos szeletekre vágva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb.

Tippek:

– Friss gyümölcs helyett készíthetjük 2 üveg alaposan lecsepegtetett, kimagozott meggybefőttből is (töltőtömeg 360-400 g/üveg).
– Tojássárgája helyett olvasztott vajjal/margarinnal kenjük meg.
– Leveles tészta helyett réteslapokat (2x4 lapos csomag) használunk.
– Ha nem fogyasztjuk el azonnal, csak tüllernyővel takarjuk le, mert légmentesen letakarva hamar megereszkedik, kissé elázik a tésztája.

Változatok:

Őszi-, sárgabarackkal, reszelt almával is finom, tökös-mákos változata pedig valódi (vasi) különlegesség: 1/2 kg gyalult tököt fél órára besózunk, majd jól kinyomkodjuk, és egyenletesen elsimítjuk a cukros-fűszeres mákkal, valamint 1-2 ek. zsemlemorzsával meghintett tésztalapon. Megszórjuk 50 g langyos vízben felpuhított, lecsepegetett mazsolával, aztán feltekerjük, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, tokaji, sherry, portói

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+a tészta felengedési ideje (kb. 1 óra)

Energiatartalom:

379 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Sonkás táska
és stangli

Meggyes fészek

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Hideg
nektarinleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárga tojásos
zöld morzsával

Meggyes
Pavlova-torta

Mákos-meggyes
rácsos

Zöldségleves májgaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: