2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A régészek szerint már az egyiptomiak is nagy becsben tartották, sőt gyógyszerként tisztelték az akkoriban vadon növő és kizárólag zöld színben pompázó spárgát. Méregtelenítő és vízhajtó hatása miatt mindenkinek jót tesz
a spárgakúra: nem csak egészségünknek, de szépségüknek is hasznára válik.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
spárgagratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g fehérspárga
  • só, bors
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 csokor petrezselyem
  • diónyi vaj/margarin a tálhoz
  • 8 szelet gépsonka (200 g)
  • A mártáshoz:
  • 40 g vaj/margarin
  • 40 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • egész szerecsendió
  • 4 tojássárgája
  • 40 g reszelt parmezán sajt

1. A spárgasípokat a fej kivételével (burgonyahámozóval) meghámozzuk, leöblítjük, fás végüket levágjuk, 1-2 csokorba fogjuk, deréktájban szorosan megkötözzük, és vékony zsineggel átkötjük.

2. 1/2 kk. sóval, a cukorral, a citromlével és a leöblített petrezselyemcsokorral felforralunk 2 liter vizet, beletesszük a spárgacsokrokat, és 10-12 percig főzzük. Szűrőapáttal jégkockákkal lehűtött vízbe emeljük, aztán lecsepegtetjük, és konyaharuhára terítve szikkadni-hűlni hagyjuk, a zsineget eltávolítjuk.

3. A mártáshoz a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, apránként felengedjük és simára keverjük a tejjel, szelíd tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, végül a parmezán sajtot.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kikenünk vajjal/margarinnal egy csinos tűzálló tálat. A spárgasípokat 4 részre osztjuk. 2-2 sonkaszeletet egymásra fektetünk, beletekerünk 1-1 adag (vastagságuktól függően 4-5 szál) spárgát, és a tálba sorakoztatjuk. A spárgafejeket és -végeket szabadon hagyva bevonjuk a tekercseket a mártással, és enyhe pirulásig sütjük (20 perc). Külön tálkában további reszelt parmezán sajtot adhatunk hozzá. Előételként kínáljuk.

Tippek:

− A spárgát mindig a fejétől a szárvég felé haladva hámozzuk meg. Annyi réteget/héjat kell róla lehántani, hogy a síp felülete fényes és nedves legyen. Ehhez jó éles kés vagy erre a célra szolgáló spárgahámozó szükséges (a burgonyahámozók családjából az, amelyiknek felül van, és „billeg" a pengéje).
− A sípok végéből annyit kell levágni, hogy könnyen beleszaladjon a kés.
− A főzési idő a spárgasípok vastagságától függ, max.12 perc. Ízletesebbek lesznek, ha nem főzzük őket túl puhára, ráadásul a túlfőzött spárga megkeseredik. Főzés közben az edényt ne fedjük le!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

367 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
palacsintatorta

Spárgás
tojáslepény

Erdeigomba-
torta

Tonhalas
krumplisaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Gombás pirítós,
avagy bruschetta

Zöldséges
sörpalacsinta

Gombás-paradicsomos
bruschetta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Tésztában sült
vagdalt
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: