2018. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták


Fotó: Hemző Károly

Epres sakkszelet

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 1 kg apró szemű eper
  • 200 g porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 piskótahasáb (400 g)
  • 1/2 dl triple sec likőr
  • 1 tasak/6 lap (10 g) zselatin
  • 4+4 dl tejszín
  • 2 tasak vanillincukor (20 g)
  • 2 tasak habfixáló (20 g)
  • 2 ek. pirított mandulaforgács

1. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 36 igen apró szemet félreteszünk, a többit meghintjük a porcukorral és a citromlével, 20 percig érleljük.

2. A piskótahasáb tetejéről levágunk egy 2 cm-es lapot, majd 2 cm-es falvastagságot hagyva kivájjuk a belsejét. A tésztadarabkákat elmorzsoljuk, és megöntözzük a likőrrel. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl (a zselatinlapokat 6-8 dl) hideg vízbe. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral.  A „bepácolt” epret összeturmixoljuk.

3. A zselatint (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk) 2-3 ek. eperpéppel, szelíd melegítéssel felolvasztjuk, aztán lehúzzuk  tűzről, egyenként hozzákeverünk további 3-4 ek. eperpépet, majd az eper egészéhez adjuk. Több részletben összeforgatjuk a tejszínhabbal, lazán beledolgozzuk a likőrös piskótamorzsát, és megtöltjük vele a kivájt piskótahasábot. Tetejére illesztjük a levágott lapot, lazán, de gondosan fóliába csomagoljuk, és 6 órára a hűtőbe tesszük.

4. Tálaláskor felverjük a habfixálóval a maradék 4 dl tejszínt. Felét kisebb (8 mm) átmérőjű, csillagcsőrrel ellátott habzsákba szedjük, a maradékkal bevonjuk a torta tetejét és oldalát, ez utóbbit beszórjuk a mandulával. Sakktábla alakzatban, a félretett eperszemekkel váltakozva habrózsákat nyomunk a torta tetejére, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Csak az asztalnál, nem túl vékonyan szeleteljük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 6 óra dermedési idő

Energiatartalom:

503 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-gombás
rakott krumpli

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Majonézes
kínaikel-saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Tökmagos-
sajtos stangli

Sonkás és
sajtos roló

Gombás táska

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: