2018. december 18.
Auguszta napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A göngyölt húsok mindig üde színfoltot jelentenek ételeink sorában. Változatlanul finomak és különösen mutatósak, ha hideg sültként, szép vékonyra szeletelve, svédasztal részeként kínáljuk őket. Ha meleg főételnek szánjuk, szeletelés előtt tanácsos néhány percig pihentetni a tekercset, hogy ne essen szét. Vegyes salátát, illetve párolt zöldséget adhatunk hozzá.


Fotó: Elendel

Újhagymás-rozmaringos
göngyölt karaj

Hozzávalók 6 személyre:

  • 12 szál újhagyma
  • 5+10 gerezd fokhagyma
  • 1 (bio)citrom
  • 4 közepes ág rozmaring (20 cm-esek)
  • 1 kg kicsontozott sertéskaraj egyben
  • só, bors
  • 6 vékony szelet füstölt, húsos szalonna vagy bacon
  • 4 ek. olaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • néhány koktélparadicsom
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. Az újhagymákat és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, 5 gerezd fokhagymát áttörünk. A citromot megmossuk, sárga héját burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, majd gyufaszálnyi csíkokra-apró darabokra szeljük. A rozmaringot és a húst leöblítjük, lecsepegtetjük, 2 rozmaringágról lecsipkedjük a bóbitákat (néhányat félreteszünk a díszítéshez).

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A húst papírkendővel szárazra törölgetjük, majd vágódeszkára fektetjük, és hosszú pengéjű késsel  a felső harmadát a „túloldalig” felvágjuk anélkül, hogy egészen átvágnánk (A). Az egészet megfordítjuk, azaz 180 °-kal elfordítjuk, a vastagabb lapot az előbbi módon ismét kettévágjuk (B), majd egyetlen nagy lappá kiterítjük (C). Folpack alatt kissé kiverjük-elvékonyítjuk(főleg a vastagabb részeket) (D), meghintjük sóval és frissen őrölt borssal.

3. A rostokra merőlgesen beterítjük a húslapot a szalonnaszeletekkel, egyenletesen elkenjük rajtuk az áttört fokhagymát, majd keresztben, 3-4 cm távolságot tartva elrendezzük rajtuk az újhagymaszálakat úgy, hogy a húslap két vége kb. 10 cm szélességben szabadon maradjon. Az újhagymák közé szórjuk a rozmaringbóbitákat és a citromhéjcsíkokat (E).

4. Szorosan-óvatosan feltekerjük a húst (F), majd sonkaszerűen megkötözzük (G). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és körbepirítjuk-megkapatjuk benne a húst (H). Mellédobjuk a maradék fokhagymát és rozmaringágakat, aláöntjük a bor felét, további 5 percig pirítjuk-forgatjuk. Sütőedénybe emeljük, rálocsoljuk  a fokhagymás-rozmaringos pecsenyelét (I) és a maradék bort, lefedjük, majd a forró sütőben 45-50 percig sütjük (ha szükséges kevés vizet vagy további bort önthetünk alá).

5. A húst vágódeszkára emeljük, 5-8 percig hűlni hagyjuk, aztán eltávolítjuk a zsineget, és éles (elektromos) késsel nem túl vékony szeletekre vágjuk. Tálra rendezzük, felezett koktélparadicsomokkal, újhagymakarikákkal, rozmaringbóbitákkal, citrom-/limekarikával díszítjük. Párolt vegyes zöldség, sült krumpli, krumplipüré, friss vegyes saláta illik hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

294 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Retek-krumpli-
rukola saláta

Tonhalas
krumplisaláta

Olívás
paradicsomsaláta

Sajtkrémes
mártogató

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tavaszi
vegyes saláta

Sajtos reteksaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Krémsajtos-
olívás papucs

Illatos hússal
töltött cukkini

Sonkás-uborkás
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: