2018. június 18.
Levente napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek


Fotó: Hemző Károly

Cseresznyés-
túrós rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz vagy 8-10 szelethez:

  • 80 g vaj/margarin
  • 2 csomag réteslap (2x4 lapos)
  • porcukor a szóráshoz
  • A töltelékhez:
  • 300 g cseresznye
  • 2 tojás
  • 300 g félzsíros túró
  • 40 g+2+2 ek. kristálycukor
  • 1 dl tejföl (20%-os)
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 2 kk. őrölt fahéj

1. A töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, lecsepegtetjük. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, sárgájukat összedolgozzuk az áttört túróval és 40 g cukorral. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, elkeverjük a tejföllel.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való tepsit. A vajat/margarint felolvasztjuk. Benedvesítünk és alaposan kicsavarunk egy patyolattiszta konyharuhát. Sorra ráfektetünk 4 réteslapot (lehetőleg teljesen ép lap kerüljön alulra!), mindegyiket megpötyögtetjük vajjal/margarinnal. A felső lapot megkenjük 2 ek. habos tejföllel, megszórjuk 2 ek. zsemlemorzsával és 1 kk. fahéjjal.

3. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, a réteslap felénk eső felére simítjuk a túró felét, megszórjuk a cseresznye felével és 2 ek. cukorral. Az oldalsó tésztaszéleket felhajtjuk a töltelékre, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és hajtott szélével lefelé a tepsire emeljük.

4. A maradék hozzávalókból, a fenti módon még 1 rudat formálunk, mindkettőt körbekenjük a maradék habos tejföllel, és a forró sütőben 10 percig, majd 180 °C-ra visszakapcsolva további 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. Tálalás előtt 4-5 cm-es, rézsútos szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva kínáljuk. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.

Tippek:

Ha nem fogyasztjuk el azonnal, csak lazán, tüllernyővel takarjuk le, hogy „levegőzhessen”.

Megjegyzések:

A túrós töltelékmassza nem csak nagyon finom, de roppant hasznos is: nagyszerűen megfogja a gurulós gyümölcsöket (amilyen a meggy, cseresznye stb. is), így a rétes kevésbé esik szét, fogyasztása is egyszerűbb.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

160 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás táska
és stangli

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Zöldségleves májgaluskával

Spárga tojásos
zöld morzsával

Cseresznye-egres
tortácskák

Korhely
lencseleves

Szőlős-almás
rétes

Cseresznyés-
nektarinos kocka

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tökös-mákos
rétes

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: