2018. november 18.
Jenő napja van

Mediterrán ételek > Olasz receptek


Fotó: Hemző Károly

Rizses
zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor újhagyma
  • 150 g cukkini
  • 1 csokor zsenge sárgarépa
  • 200 g zöld- és/vagy fehérspárga
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olaj
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1,5 liter húsleves (kockából)
  • 120 g kerek szemű rizs
  • só, bors
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 4-5 szál petrezselyem

1. A zöldségeket megtisztítjuk, leöblítjük. A hámozatlan cukkinit hosszában kettévágjuk, és a sárgarépával, valamint az újhagymával (és annak 8-10 cm-es zöld szárával) együtt  felkarikázzuk. A spárgasípok fás végét leválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban az újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a felaprózott zöldségeket és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), néhány percig élénk tűzön forgatjuk-pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel. Fedő alatt, szelíd forralással  15 percig főzzük.

3. Beleszórjuk a rizst, és félrebillentett fedő alatt (könnyen kifuthat!), gyakran megkeverve puhára főzzük (további 15-20 perc). Lehúzzuk a tűzről, ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, lazán belekeverjük a reszelt sajtot, végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Változatok:

− Cukkini helyett készíthetjük apróra felkockázott karalábéval vagy kígyóuborkával, spárga helyett 2-4 szál szárzellerrel is;
− Rizs helyett csiga- vagy egyéb levesbe való tésztát (eperlevél, masni, cérnametélt) is főzhetünk bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

257 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Édeskömény-
sárgarépa saláta

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Tavaszi
vegyes saláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Gazdag rizssaláta
tojással

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tejszínes
cukkinikrémleves

Tonhalas
krumplisaláta

Gazdag spárgás
zöldségleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sajtos reteksaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: