2018. október 23.
Gyöngyi napja van

ELŐÉTELEK > Hideg előételek


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
spárgacsokrok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g fehérspárga
  • 800 g zöldspárga
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 kk.+1 csipet kristálycukor
  • 1+1 ek. citromlé
  • 8-16 hosszú szál snidling
  • 200 g parmai/serranói (vagy egyéb pácolt) sonka
  • A kétféle mártáshoz:
  • 100 g natúr joghurt
  • 1 kk. csípős mustár
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 szál petrezselyem
  • 300 g marinált paradicsompaprika
  • 1/2 csípős-hegyes paprika
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 ek. borecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 dús szál citromfű

1. A fehér spárgasípokat meghámozzuk, (a zöldspárgát nem szükséges!), leöblítjük, fás végüket levágjuk, 2-4 csokorba fogva átkötjük. 1/2 kk. sóval, 1 kk. cukorral és 1 ek. citromlével felforralunk 2 liter vizet. Beletesszük a fehér, majd 5 perc múlva a zöldspárgát, és további 10 percig főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, lecsepegtetjük, konyaharuhára terítve szikkadni hagyjuk.

2. 1 percre a főzőlébe dobjuk a snidlingszálakat, hogy összeesenek, majd ugyancsak konyharuhára terítjük. A fehér és zöldspárgát vegyesen 8 részre-kötegre osztjuk, átkötjük a snidlingszálakkal, és 1 nagyobb vagy 4 kisebb tálra fektetjük.

3. A mustármártáshoz összedolgozzuk a joghurtot, a mustárt, ízlés szerint sót, őrölt fehérborsot és a citromhéjat, tálkába szedjük, petrezselyemmel vidámítjuk.

4. A csípős paprikamártáshoz a marinált paprikákat kiemeljük a levükből, héjukat lehúzzuk. A hegyes paprika magjait és ereit a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk vagy eltávolítjuk, felaprózzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, egy kevés zöldjével együtt kisebb darabokra vágjuk. Az egészet turmixkehelybe szórjuk, majd a borecettel, az olívaolajjal, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezve krémmé-péppé zúzzuk. Tálkába szedjük, hozzáadjuk a finomra aprított citromfűleveleket, végül citromfűbóbitával díszítjük.

5. A hajszálvékony sonkaszeleteket a spárgakötegek köré-mellé kócosítjuk, és a kétféle mártás kíséretében előételként kínáljuk. A mártásokkal majd ki-ki tetszése szerint meglocsolja a saját spárgaadagját. Friss kenyér illik hozzá. Ha kétszeres mennyiségből készítjük, könnyű főételként tálalhatjuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

358 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgakrémhab

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Avokádós
tonhalsaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Halkrémhab
retekpikkellyel

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Spenótos
omlett-tekercs

Grépfrút-dió-
póré saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: