2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

Monarchiás és osztrák ételek


Fotó: Hemző Károly

Epres-diós
túrógombóc

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 100 g dió
  • 1 (bio)citrom
  • 500 g túró
  • 3 tojás
  • 2+2 ek. kristálycukor
  • 100 g búzadara (gríz)
  • 1+1 ek. lágy vaj/margarin
  • 1/2 kg eper
  • 4 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 5 ek. eper- vagy cseresznyepálinka
  • 1 kk. étkezési keményítő

1. A diót megdaráljuk, a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk. A túrót szitán vagy kétszer krumplinyomón áttörjük (illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk), hozzáadjuk a tojásokat, 2 ek. kristálycukrot, 1 csipet sót, 50 g diót, a grízt, 1 ek. vajat/margarint, végül belereszeljük a citrom héját, és jól összedolgozzuk. Letakarjuk, a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

2. A maradék 1 ek. vajat/margarint felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék 2 ek. kristálycukrot és 50 g diót. Felteszünk forrni 5 liter vizet. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát kitörjük, 16 nagyobb szemet félreteszünk a töltéshez, a többit meghintjük a porcukorral és a citrom átszűrt levével, villával kissé megtörjük.

3. A diós túrómasszából 2 evőkanál vagy fagyaltadagoló segítségével 16 kisebb halmot-kupacot szaggatunk ki. Mindegyik közepébe 1-1 szem félretett epret nyomunk, gombócokká gömbölyítjük őket, és a szelíden forrdogáló vízben (két részletben) 10-12 percig főzzük.

4. Közben a „bepácolt” epret levével együtt felforraljuk. A pálinkában elkeverjük az étkezési keményítőt, az eperhez adjuk, éppen csak besűrítjük. A gombócokat kiemeljük a vízből, lecsepegtetjük, tálra rendezzük, lefedjük és melegen tartjuk, amíg a többi gombócot is kifőzzük. Köréjük-melléjük szedjük a forró epermártást, tetejüket megszórjuk a pirított diómorzsával, meghintjük porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

148 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Bécsi
krumplisaláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Orosz
csirkehússaláta

Mediterrán krumplisaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Waldorf-saláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

A leveles salátákról
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: