2017. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok

Aligha van egyszerűbb sütemény a két-három falatnyi kalácskáknál, amelyek muffin névre hallgatnak, és szinte elronthatatlanok. Különösen finomak gyümölcsös változataik, kivált, ha „erősítésként” ugyanabból a gyümölcsből készült rösztert, azaz mártást is kínálunk melléjük.


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 dl olaj + a formához
  • 12 szem friss, közepes sárgabarack
  • 300 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • néhány menta- vagy citromfűbóbita
A
B
C

1. Egy 12 csészés muffinformát vékonyan kikenünk olajjal (vagy kibélelünk kettesével egymásba illesztett, azaz 24 papírtálkával). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a sóval és a gondosan megmosott citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejet (A), végül az olajat, és simára-csomómentesre összedolgozzuk. Arányosan elosztva a formákba szedjük úgy, hogy a massza csak 3/4 magasságig töltse ki őket (B).

3. A barackokat megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Mindegyik muffintálkába 2 felezett barackot fektetünk-nyomkodunk a massza tetejére (C), és a sütő közepére betolt rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

4. Kivesszük a formát a sütőből, 10 perc múlva kiemeljük-kifordítjuk a belőle a muffinokat, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tálra rendezzük őket, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal díszítjük. Több napig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!

Tippek:

Kényeztetésképpen sárgabarackrösztert kínálhatunk mellé:
1,2 dl vizet felforralunk 1/2 citrom átszűrt levével, 120 g kristálycukorral és 6 ek. brandyvel/barackpálinkával. 400 g érett sárgabarackot megmosunk, félbe-negyedbe vágunk, kimagozunk, majd a szirupba csúsztatunk, és mérsékelt tűzön 3-4 percig főzünk. 1/2 dl hideg vízben elkeverünk 1 púpozott ek. étkezési keményítőt vagy vaníliás pudingport, a barackhoz öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc). Hagyjuk kihűlni, csinos tálkába szedve kínáljuk.

Változatok:

Olaj helyett készíthetjük olvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal is; sárgabarack helyett nektarinnal/őszibarackkal, szezonon kívül ezek jól lecsepegtetett befőttváltozatával is.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

310 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Toszkán olívás
lapos kenyér

Zöldséges rétes

Spenótos
omlett-tekercs

Túrós zöldségtorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtos-sonkás
papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótos papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtkrémes
mártogató
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: