2018. július 18.
Frigyes napja van

FŐZELÉKEK

Ez a jó sok tejföllel, illatos kaporral készített, bársonyos-habart főzelék nem is hasonlít a „nem-szeretem” tökfőzelékekhez. Érdemes egyszer így is kipróbálni – most van a szezonja!


Fotó: Hemző Károly

Tejfölös-kapros
tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • 800 g gyalult tök
  • 3 ek. citromlé
  • 2 zöldségleveskocka
  • 4 ek. rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 300+100 g tejföl
  • 1/4 kk. pirospaprika

1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szakállkáját finomra vágjuk. Az olajat nagyobb lábasban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Rádobjuk a gyalult tököt, hozzáadjuk a citromlét, a húsleveskockákat és 8 dl vizet. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Túlfőzni nem szabad, mert szétesik, és úgy nem gusztusos!

2. Közben több részletben apránként a liszthez adjuk a tejet és 300 g tejfölt, csomómentesre-simára keverjük, a tökhöz öntjük és összeforraljuk, azaz behabarjuk (3-4 perc). Ha szükséges utánasózzuk, ha nem elég savanykás, még egy kevés citromlével vagy fehérborecettel ízesítjük, végül belekeverjük a maradék kaprot.

3. Tálaláskor mélytányérokba szedjük, közepét a maradék 100 g tejföllel, pici pirospaprikával és néhány kaporszállal díszítjük. Pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot, sült virslit kínálhatunk hozzá. Hidegen, jól behűtve is finom!

Változatok:

Víz (és citromlé) helyett kovászos uborka 1:5 arányban vízzel hígított levével, tejföl helyett joghurttal is készíthetjük! 1-1 zöldpaprikát és paradicsomot is főzhetünk bele.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

301 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Libatepertő és
hideg libamáj

Hagymás rostélyos

Pozsonyi táska

Töltött káposzta

Kalocsai
töltött sertéscomb

Bögrés
mákos kocka

Tiszai halászlé

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Mákos-meggyes
rácsos

Kapros zöldbabfőzelék
pulykapörkölttel

Karalábéfőzelék
húsgombóccal

Szilvásgombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: