2018. október 15.
Teréz napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Amikor vasárnap délután a kamra- vagy hűtőszekrényajtó nyitogatására leszünk figyelmesek, nem is kétséges, hogy reménykedő szeretteink valami finomság után vágyakoznak. Ezzel a mennyei süteménnyel könnyen örömet okozhatuk nekik, hiszen egyszerűsége folytán csak úgy „összedobja” az ember...


Fotó: Hemző Károly

Meggyes/cseresznyés
pite egressel

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • 1 kg érett meggy vagy cseresznye
  • 500 g érett egres
  • 150 g hámozott mandula
  • 400 g finomliszt
  • 1,5 tasak (18 g) sütőpor
  • 1 (bio)citrom
  • 180 g lágy vaj/margarin
  • 180 g porcukor + a szóráshoz
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl rum
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1+1 dl félszáraz vörösbor vagy feketeribizli-lé
  • kisujjnyi fahéj
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A meggyet és az egrest megmossuk, megtisztítjuk, a meggyet kimagozzuk, a röszterhez (mártáshoz) való 400 g-ot mindjárt félretesszük. A mandulát megdaráljuk vagy aprítógépben finomra pörgetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy 30x40 cm-es, mélyebb (a sütőhöz tartozó zománcos) tepsit. A sütőt előmelgítjük 200 °C-ra.

2. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, hozzáadjuk a mandulát, belereszeljük a megmosott citrom héját. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel felváltva a lisztkeveréket, végül a rumot.

3. A masszát a tepsibe simítjuk úgy, hogy a szegélyén valamivel magasabb legyen, mint a közepén (így sülés közben kevésbé púposodik fel!), és változatosan-sűrűn megszórjuk a meggyel és az egressel. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 45-50 percig sütjük (tűpróba!).

4. A röszterthez világosbarnára pirítjuk a kristálycukrot, felöntjük a citromlével és 1 dl borral/ribizlilével, mérsékelt tűzön csak addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Beledobjuk a fahéjat és a félretett 400 g meggyet, 2-3 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a maradék 1 dl borban/ribizlilében elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc).

5. A tésztát a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt 3x4 cm-es rombuszokra  vagy tetszés szerinti kockákra-szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral. Kiemeljük a fahéjat a röszterből, csinos tálkába szedjük, és a sütemény mellé kínáljuk.

Változatok:

− Meggy/cseresznye helyett készíthetjük cseresznyével, sárgabarackkal, nektarinnal/őszibarackkal, egres helyett pedig ribizlivel, szederrel is, az a lényeg, hogy legyen köztük savanykás ízű is! A cukor mennyiségét a gyümölcsök fajtájához és érettségi fokához igazítjuk!
− Friss gyümölcsök helyett jól lecsepegtetett befőttekből is készíthető.
− A gyümölcsmártás helyett krémkeménységűre felvert, némi cseresznyepálinkával illatosított tejszínt vagy vaníliaöntetet is adhatunk mellé, bár önmagában is finom-szaftos a sütemény!
− A kész sütemény jól viseli a mélyhűtést, fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

98 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Emeletes
szendvicsfalatkák

Gombás táska

Almás-zöldséges
heringsaláta

Szárazborsókrém-
kenegető

Sajtkrémes
mártogató

Tökmagos-
sajtos stangli

Fasírtmuffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos papucs

Túrós zöldségtorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: