2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

HÚSÉTELEK > Kacsa- és libahússal

A kacsamell a legnemesebb húsok egyike, amelynek zamata kellemesen
harmonizál a gyümölcsmártásokkal, esetünkben a jó érett cseresznyével.
Néhány csipet chiliporral még izgalmasabb ízeket csalogathatunk ki belőle.


Fotó: Hemző Károly

Kacsamell
cseresznyemártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb pár kacsamellfilé (800 g)
  • só, bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 2-3 fej újfokhagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • néhány salátalevél
  • 2-3 bazsalikombóbita
  • A mártáshoz:
  • 800 g érett cseresznye
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1+1 dl félszáraz vörösbor
  • 5 ek. citromlé
  • kisújjnyi fahéjrúd
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő

1. A kacsamellet leöblítjük és kettévágjuk, bőrét sűrűn bekockázzuk, mindkét oldalát bedörzsöljük sóval. Fém fülű serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket, meghintjük durvára őrölt borssal. Élénk tűzön aranybarnára pirítjuk (4-5 perc), aztán megfordítjuk, melléjük dobjuk a derékban kettévágott fokhagymafejeket, és további 3 percig sütjük. Felöntjük a fehérborral, betesszük a sütőbe, és aszerint, hogy mennyire átsülve szeretjük, 15-25 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a tetejük-bőrük, alufóliával lazán betakarjuk.

2. A mártáshoz a cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. Felforrósított serpenyőben világosbarnára pirítjuk a cukrot, haladéktalanul felöntjük 1 dl vörösborral és a citromlével (ha megég a cukor, keserű lesz a mártás!). Hozzáadjuk a fahéjat, belereszeljük a meghámozott gyömbért, és addig forraljuk, amíg a cukor felolvad.

3. Beleforgatjuk a cseresznyét, kissé megsózzuk (esetleg 1-2 csipet chiliporral fűszerezzük), összeforraljuk (3-4 perc). A maradék 1 dl vörösborban elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), melegen tartjuk.

4. Kivesszük a sütőből a kacsamelleket, vágólapra fektetjük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Szép vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, köréjük szedjük a cseresznyemártás egy részét, és salátalevelekkel, bazsalikommal díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk. Burgonyapüré, -krokett, petrezselymes párolt rizs illik hozzá.
 

Újhagymával sült újkrumpli:
1 kg megmosott újkrumplit héjastul felkarikázunk, mélyebb sütőedénybe szórunk. 1 csokor újhagymát 15-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázunk és 3-4 gerezd vékony lapokra gyalult fokhagymával együtt lazán a krumplihoz keverjük. Megszórjuk sóval és borssal, felöntjük 2-2,5 dl tejszínnel vagy tejjel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Készülhet a hússal egyidejűleg úgy, hogy a sütőedényt a csirkecombokkal megrakott tepsi fölé betolt rácsra helyezzük.

Italajánlat:

Félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

742 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Tatárbifsztek

Körtés-diós
zellersaláta

Spárgás-paradicsomos
kacsamellsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Erdeigomba-
torta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal

Orosz
csirkehússaláta

Kacsaleves
tojácsillaggal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: